Daciana Sârbu: „Vom asista la un dezastru în sănătatea publică pe măsură ce obezitatea ia amploare”

Publicat: 26 07. 2015, 12:16

Într-un interviu acordat România TV, Daciana Sârbu a atras atenția asupra problemelor din sistemul de sănătate românesc și european. Întrebată dacă instituțiile din UE sunt dispuse să acorde mai mulți bani în programele pentru promovarea unui stil de viață sănătos, aceasta a precizat că „dacă nu investesc acum, o vor face înzecit sau însutit în foarte scurt timp”.

„Bolile provocate de alimentația nesănătoasă, de obezitate, de sedentarism, vor pune o presiune îngrozitoare pe sistemele de sănătate. Așa încât și țările UE, și Comisia Europeana se vor trezi cu o povară mult mai grea în câțiva ani, dacă nu pun acum preț pe prevenție”, a explicat europarlamentarul. „Este un mesaj pe care îl transmit de câte ori pot: și fostului, și actualului comisar pentru Sănătate; și diverselor președinții ale UE le-am scris și am insistat că trebuie să vedem prevenția ca pe o prioritate, nu ca pe o politică opțională”, a adăugat Daciana Sârbu.

Aceasta a mai precizat că recent i-a solicitat o întrevedere actualului comisar european pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, Tonio Borg, pentru a discuta despre îmbunătățirea programelor de combatere a obezității.

„A fost de acord cu mine că trebuie să investi mai ales în programe pentru copii, pentru educația lor alimentară”, a afirmat ea.

Totodată, Daciana Sârbu a declarat că, în măsura în care sănătatea nu trebuie să fie un lux, „educația nutrițională poate face diferența între sănătate și boală”.

„Dacă înveți de mic să eviți mâncarea nocivă și înțelegi efectele ei asupra proprie sănătăți, ai șansa să devii un adult sănătos.Dacă nu, nu”, a declarat europarlamentarul. „Teoria e foarte simplă: vom asista la un dezastru în sănătatea publică pe măsură ce obezitatea ia amploare. Dar de la înțelegerea situației și strategie la soluții concrete e o cale lungă, pe care instituțiile europene încă nu știu sau nu vor să o parcurgă. Și Comisia, și Parlamentul, și Consiliul asistă pasiv la acest război cu multe victime și refuză să înțeleagă că trebuie să se angajeze în război, să lupte pentru starea de sănătate a europenilor și mai ales a generațiilor tinere. Să vină cu soluții aplicabile”, a conchis Daciana Sârbu.