De Bunavestire, DNA a cerut DEZLEGARE la peștii mari din Senat. Vâlcov poate fi arestat, Șova a scăpat de procurori

Publicat: 25/03/2015, 14:54
Actualizat: 26/03/2015, 07:58

Cererea DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată de Senat, fiind înregistrate 97 de voturi „pentru”, 48 împotrivă și 5 abțineri. Solicitarea similară în cazul lui Dan Șova nu a trecut de Senat, înregistrând 79 de voturi „pentru” sin cele 85 care erau necesare. Împotriva cererii procurorilor au votat 67 de senatori.

PNL ia în calculsă atace la Curtea Constituțională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviințarea arestării preventive a lui Dan Șova.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a anunțat, prin intermediul PNL „analizează în cel mai scurt timp soluția și pâghiile contestării la Curtea Constituțională a votului în cazul Dan Șova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunității senatorului PSD”.

„Avem în vedere jurisprudența Curții Constituționale care stabilește că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaților se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenți”, se precizează în comunicat.

UPDATE 13.00 Cererea de arestare a lui Darius Vâlcov a fost avizată favorabil cu 97 de voturi „pentru”.

UPDATE 12:58 Cererea de arestare a lui Dan Șova a fost respinsă cu 79 de voturi „pentru”, 67 împotrivă. Pentru a fi avizată solicitarea procurorilor era nevoie de 85 de voturi

UPDATE 12:30 Votul s-a încheiat.

UPDATE 12:10A început votul pentru cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova și pentru solicitarea procurorilor în cazul lui Darius Vâlcov. Votul este secret, cu bile.

UPDATE 11:59Darius Vâlcov: „Am în fața mea un discurs, pregătit cu avocații mei, dar vreau să vorbesc în afara lui. Acest discurs trebuie s-o fac în fața judecătorilor. Asta e Bunavestire, primim o veste bună, Codul fiscal va fi aprobat azi în Guvern. Vă rog să lăsați justiția să spună dacă trebuie să fiu reținut. Cererea mea de azi este să dați un vot da. Este și ziua mea, e o rugăminte pe care o fac ca să nu fiu nevoit să-mi dau demisia din calitatea de senator

UPDATE 11:51Senatorii au decis ca votul pentru Dan Șova să fie dat concomitent cu cel pentru Darius Vâlcov. Urmează dezbaterile privind solicitarea DNA pentru reținerea și arestarea lui Darius Vâlcov.

UPDATE 11:49Dan Șova: „Îmi doresc ca adevărul și dreptatea, în temeiul unui drept constituțional, să fie lămurite de magistrați. Eu cred că, dacă noi am reglementat și am dat aceste puteri unor instituții ale statului pentru ca lucrurile să se întâmple într-un mod civilizat. Când au trimis documentul către Parlament, procurorii au spus că există suspiciun rezonabile privind săvârșirea unor infracțiuni. Eu mi-aș dori să trăiesc într-o lume a probelor indubitabile. Suspiciuni rezonabile avem fiecare dintre noi, dar pentru lămurirea lor nu îngrădesc libertatea cuiva. Vreau să mă apăr ca om liber și să demonstrez că nu am greșit cu nimic”

UPDATE 11:38 Teodor Atanasiu, PNL: „Nu cred că domnul Șova ar fi săvârșit vreo ilegalitate, în acele dosare. Dar dacă îi intrebăm pe cei care ne-au votat, cred că am preferă să nu mă creadă pe mine sau pe un complet de judecată. Orice cetățean e nevinovat nu când se exprimă niște senatori, ci un complet de judecată. Eu cred că dacă completul de judecată gândește ca mine, pe probele pe care le are în față, niciodată n-o să dea un verdict de arestare a domnului Șova. Justiția trebuie făcută de completele de judecată, nu în camerele Parlamentului”

UPDATE 11:36Ruxandra Jipa, UNPR: „Ce pericol reprezintă domnul Șova? Dar nu noi trebuie să judecăm. Eu gândesc ca un jurist adevărat, nu pot să pledez împotriva convingerilor mele. Îmi este jenă, nouă ni se cere să dispunem reținerea și arestarea. Vă asumați acest risc? Eu mă abțin cu totul acestor lucruri, vreau ca România să intre într-o stare de normalitate. Noi nu trebuie să stăm în genunchi, vă rog să reflectați cu multă atenție că oricare dintre voi poate să ajungă într-o situație similară”

UPDATE 11:30Tudor Barbu, PNL: „Insituția imunității reprezintă, în foarte multe țări civilizate, este o protecție firească în cazul unor abuzuri”

UPDATE 11:25Ioan Ghișe, independent: „Orice vot imperativ este nul. Cercetarea penală și trimiterea în judecată se pot face”

UPDATE 11:17Cristian Bodea, PNL: „Judecătorul este suveran. Senatorii PNL vor vota pentru încuviințarea solicitărilor procurorilor. Mandatul ne cere să avem toată grija pentru respectarea legii”

UPDATE 11:08Cristiana Anghel, PC: „Toți cei care au încălcat legea, trebuie să răspundă în fața legii. Dar libertatea e importantă. Dacă nu e violator, să-și poată susține nevinovăția în libertate. Să fie anchetați, să fie judecați, și în momentul în care vom avea o hotărâre a instanței eu nu mă mai pot pune împotriva hotărârii respective. Dar în momentul în care zburdă liberi pedofili, criminali și sunt judecați în libertate, pentru că nu prezintă pericol public, nu văd de ce un senator al României ar trebui să fie după gratii, când este judecat”

UPDATE 11:05Dan Șova:„Nu voi protesta dacă un procuror mă anchetează, dar am obiecții când se cere arestarea preventivă. Nu cred că reținerea și arestarea rezolvă problema. Trimiterea în judecată a acestui dosar, am obosit, de ani de zile se discută, îmi doresc ca domnul procuror să trimită acest dosar în instanță și să ne judecăm. Nu voi fi ipocrit să vă spun să votați așa cum doriți. O să vă rog cu prietenie, onoare și colegialitate să înțelegem un lucru. Cum ne putem noi gândi că un om s-ar putea apăra din detenție? Dacă vorbim de egalitate, de posibilitate de a te apăra, acest lucru se poate face doar în libertate. De când a început acest dosar, alerg să-mi demonstrez nevinovăția. CIneva trebuie să-ți demonstreze nevinovăția. Mă supun și acestui lucru nefiresc. Vă rog să-mi dați posibilitate, repsingând cererea procurorilor, să mă pot apăra ca om liber. Veți constata că nu ați greșit”

UPDATE 11:02Dan Șova:„Acum două săptămâni a murit mama surorii mele vitrege, o doamnă care m-a crescut mai mulți ani, iar la înmormîntare m-am trezit la cimitir cu doi dintre cei care tocmai fuseseră audiați în dosar. Am fost pus într-o situație dificilă, am stat la distanța mare de cortegiu, nu m-am apropiat de mormânt și am plecat mai devreme tocmai pentru a mă feri de a intra în contact cu cei din dosar. Întrebarea e dacă mă opun justiției. Răspunsul e nu”

UPDATE 11:01Dan Șova: „S-a spus că am influențat martorii. În cauză au fost audiați cel puțin o sută de martori. Nu a existat nici măcar un martor care să spună că a vorbit cu Dan Șova în ultimele luni. A fost doar o declarație de la Rovinari care a spus că nu l-a cunoscut pe Dan Șova niciodată, decât la televizor. Deși nu am avut interdicție din partea cuiva de a mă vedea sau de a vprbi cu martorii, nu am vorbit cu absolut nimeni, am evitat asta. De exemplu, e un apropiat, care este mecanic auto și care îmi repară mașina. Da, cu acesta m-am văzut, nu mi-am imaginat că-mi va fi audiat mecanicul care-mi repară mașina”

UPDATE 11:00Dan Șova: „Este cel puțin năstrușnică ideea că cineva a falsificat în 2011 și le-a depus la o instanță cu bordero și cu file numerotate. Procurorul, la cererea avocatului care mă reprezintă să facă o expertiză, a refuzat. Am 20 de ani de avocatură, falsul nu se poate dovedi decât cu expertiză. Ai o ipoteză de fals, ce trebuie să faci printr-o expertiză”

UPDATE 10:56Dan Șova:„Se spune că aș fi ordonat să se distrugă hard-uri. Situația este mult mai complexă, colegilor de la juridică le-am spus. Un om s-a dus în fața procurorilor și a spus acest lucru. Într-o sâmbătă din 2010, Dan Șova ne-a cerut să distrug niște hard-uri. Și procurorul l-a întrebat: Ați făcut singur sau cu altcineva?. Eu nu am distrus niciodată niciun hard nici cu domnul acesta, nici singur. Mi s-a cerut arestarea fără niciun fel de probă. S-a spus că am falsificat documente pe care le-am depus la dosarul în cauză. Le-am explicat colegilor că dacă domnul procuror m-ar fi chemat să mă întrebe, i-aș fi spus. „

UPDATE 10:51Dan Șova:„Nimic din ce s-a întâmplat acolo nu a avut o umbră de nelegalitate. Insist să spun acest lucru pentru că trebuie să spunem adevărul. Îmi este foarte greu să cred că doamna Alina Gorghiu nu-și aduce aminte că acolo nu a fost nimic ilegal. Nu este firesc să aflu de la televizor că cineva îmi splicită reținerea și arestarea. Nu cred că este firesc să fie lansate în spațiul public acuzații foarte grave, că am încercat să obstrucționez ancheta, fără să fiu întrebat vreodată de acest lucru. Nu-mi este rușine să vorbesc atunci când sunt nevinovat”

UPDATE 10:49Dan Șova:„Complicitatea morală, în opinia celor care mă cercetează, constă în faptul că aș fi convins doi directori de l complexurile Turceni și Rovinari să încheie contracte de asistență juridică. Este presupusă o faptă de abuz un serviciu, nu de corpuție, sunt acuzat în calitate nu de senator, ci de o calitate avută înainte să intru în Senat”

UPDATE 10:45 Dan Șova: „Am început această zi cu colegii mei, la grupul de rugăciune. Dumnezeu să fie cu noi!”

UPDATE 10:35Ședința a început. Primul punct pe ordinea de zi a Senatului este raportul privind solicitarea DNA pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova.

Raportul de forțe din Parlament este, la momentul actual, în favoarea PSD, gruparea lui Victor Ponta având majoritate. Concret, liberalii, care au anunțat că vor vota la vedere, se bazează pe 62 de membri. În grupul PSD sunt 76 de senatori, 8 membri UDMR, 13 senatori PLR-PC și 9 independenți. Dintre cei neafiliați, șase voturi sunt aduse de Mircea Geoană, ceea ce ar însemna că PNL s-ar putea baza pe 68 de voturi.

Dacă cei 14 senatori UNPR se vor ține de cuvânt și vor vota pentru arestarea lui Dan Șova și a lui Darius Vâlcov, atunci votul final ar ajunge la 82. Deși, potrivit Regulamentului Senatului, articolul 173, o cerere a procurorilor pentru reținerea și arestarea preventivă a unui senator se adoptă cu majoritatea voturilor senatorilor prezenți (adică 85), articolul 76, alineatul 2, din Constituția României prevede că „legile ordinare și hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră”.

În ce privește situația celor de la UDMR, ei nu au primit un îndemn clar în ce direcție să voteze. De altfel, în cadrul comisiei, reprezentantul UDMR s-a abținut la vot, ceea ce ar înseamna că din cei opt senatori maghiari, unii s-ar putea pronunța în favoarea solicitării DNA. La fel este și situația celor de la PLR-PC, senatorii din acest grup având opțiuni diferite de vot.

Dan Șova și combinatele Turceni și Rovinari

Procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, fost ministru al Transporturilor, în dosarul în care acesta era deja urmărit penal pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, în legătură cu contractele dintre casa sa de avocatură „Șova și Asociații” și complexurile energetice Rovinari și Turceni.

Șova este acuzat de DNA că, în cursul lunii februarie 2015, ar fi depus la DNA 11 procese verbale care să justifice aceste contracte și care să arate că el nu este implicat în ele, însă care ar fi false, spun procurorii. De asemenea, Șova mai este acuzat că în 2010 a ordonat distrugerea hard-disk-urilor de la casa sa de avocatură, pentru a ascunde urmele contractelor cu cele două complexuri energetice.

Procurorii DNA spun că Dan Șova a beneficiat de contracte de asistență juridică în valoare totală de 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii. Șova este acuzat că a insistat pe lângă directorul Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea, urmărit penal și el în acest dosar, pentru a obține contractele de asistență juridică. De asemenea, directorul Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurențiu Ciurel, este și el urmărit penal în același dosar.

În cadrul audierilor din comisia juridică, Dan Șova a susținut că este nevinovat, spunând că el, de fapt, a fost cel care a salvat complexurile energetice Turceni și Rovinari și că „ar merita o statuie ecvestră în Gorj”.

Dosarul lui Vâlcov: procurorii susțin că lua mită în cimitire

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut, joia trecută, aviz de la Senat pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Potrivit procrurorilor, fostul ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, a primit „comisionul” în pungi de plastic, banii fiindu-i dați în tranșe cuprinse între 400.000 și un milion de lei, suspecți din dosar afirmând că au fost situații în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar și în cimitir.

În cazul lui, comisia juridică nu a dat plenului nicio recomandare clară, votul din comisie fiind de egalitate.

În timp ce Vâlcov era audiat de senatorii juriști, procurorii DNA au cerut un nou aviz pentru începerea urmăririi penale, reținerea și arestarea preventivă pe numele său, de data aceasta pentru fapte făcute în calitate de ministru și senator.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 și până în prezent, Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru. El s-ar fi folosit de informațiile obținute în virtutea funcțiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură. Procurorii susțin că aceste firme erau deținute de fostul ministru al Economiei, dar erau administrate prin interpuși.

Darius Vâlcov a obținut, astfel, arată procurorii anticorupție, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....