De ce a fost neconstituțională alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcția de președinte al Senatului / CCR: Nu putea fi propus din partea PSD

Publicat: 14 02. 2020, 18:10
Teodor Melescanu, senator ALDE, si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Senatului, in plenul camerei superioare a Parlamentului, luni, 3 februarie 2020. ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

CCR a motivat decizia de a declara neconstituțională alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcția de președinte al Senatului prin faptul că PSD ar fi trebuit să propună  un senator din partid, nu de la ALDE.

Teodor Meleşcanu nu putea fi propus ca şef al Senatului din partea PSD, deoarece făcea parte grupul parlamentar ALDE în timp ce propunerea sa la a doua funcție în stat a venit din partea social-democraților, se arată în motivarea deciziei Curții Constituționale a României din 22 ianuarie.

Teodor Meleșcanu, ales nelegal în funcția de președinte al Senatului

Judecătorii Curții Constituționale au decis că Teodor Meleșcanu a fost ales nelegal în funcția de președinte al Senatului.

După decizia judecătorilor constituționali de a admite sesizarea de neconstituționalitate a alegerii sale la șefia Senatului, Meleșcanu a demisionat din funcție înainte de publicarea motivării.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, președinte al Senatului. Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE.