Decizia Avocatului Poporului în privința legii care-l împiedică pe Dragnea să fie premier

Publicat: 19 12. 2016, 14:49
Actualizat: 05 06. 2018, 22:57

„În ultimele zile, Avocatul Poporului a primit o serie de petiții având ca obiect art. 2 din Legea nr. 90/2001. În același timp a constatat apariția în spațiul public a unor dezbateri politice cu privire la subiectul sus-menționat. În acest context, Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituționalitatea sau neconstituționalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic și instituțional de învestire a viitorului Guvern”, a transmis instituția printr-un comunicat de presă.

Victor Ciorbea declara, pe 13 decembrie, că analizează posibilitatea atacării la Curtea Constituțională a legii privind organizarea Guvernului, care interzice ca persoane condamnate să facă parte din Guvern, precizând că a văzut argumentele prezentate în mass media. La scurt timp după aceste declarații, instituția Avocatului Poporului a transmis, printr-un comunicat de presă, că Serviciul Contencios Constituțional a fost însărcinat deja să analizeze dacă este oportună autosesizarea Avocatului Poporului.

„În urma dezbaterilor din mass-media legate de unele prevederi ale Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor și pentru evitarea oricăror speculații, Avocatul Poporului precizează că Serviciul Contencios Constituțional a fost însărcinat să analizeze oportunitatea sesizării din oficiu a Avocatului Poporului cu privire la problematica generată de unele prevederi ale Legii sus-menționate.Avocatul Poporului precizează că orice demersuri va întreprinde în perioada următoare, acestea vor fi în conformitate cu Constituția și legile statului”, se preciza în comunicat.

Liviu Dragnea afirma, la acel moment, că nu va solicita Avocatului Poporului să conteste la CCR Legea 90/2001, el arătând că PSD nu intenționează nici să modifice în Parlament această lege, respectând astfel promisiunile făcute în campanie, dar a apreciat că demersul ar fi unul corect.

Întrebat dacă îi va cere Avocatului Poporului să conteste legea la CCR, el a replicat: „Eu, nu”.

„Nu știu dacă va ataca Avocatul Poporului această lege. E un demers corect. Foarte mulți oameni spun că acel articol este neconstituțional. Și mie mi se pare neconstituțional să aplici o interdicție deasupra Constituției pe termen nelimitat, de fapt pe viață”, mai spunea Dragnea.

Totodată, președintele Klaus Iohannis declara, marți, că legea care interzice unor persoane condamnate penal să facă parte din Executiv, care ar putea fi atacată de Avocatul Poporului la CCR, este „o chestiune secundară”, deoarece a anunțat”” criteriile de integritate pe care trebuie să le respecte viitorul premier înainte de alegeri.

„Criteriile de integritate rămân în picioare”, a subliniat Iohannis.

Legea 90/2001 privind organizarea Guvernului interzice ca printre membrii Executivului să se afle persoane condamnate definitiv, acesta fiind cazul lui Liviu Dragnea, președintele PSD.

În aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru folosirea funcției de lider de partid pentru obținerea de foloase necuvenite, respectiv coordonarea unui mecanism de mobilizare a cetățenilor la votul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, primind informații ilegale din secțiile de votare.

Dragnea este de asemenea trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual, în dosarul privind angajările de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.