Decizia Guvernului în privința formularului 600. Viorica Dăncilă: „Termenul de depunere se va proroga până la 15 aprilie” Câți români au depus până acum declarația

Publicat: 31 01. 2018, 13:17
Actualizat: 31 01. 2018, 17:37

„Așa cum am anuțat de luni seară, astăzi vom adopta o OUG privind prorogarea termenului de depunere a formularului 600 de la 31 ianuarie la 15 aprilie. În perioada următoare, Ministerul Finanțelor trebuie să identifice o soluție permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei care obțin venituri din activități independente, iar plata contribuțiilor să se facă o singură dată pe an și nu anticipat”, a anunțat Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern.

Aproape 30.000 de români au depus deja formularul 600

„Formularul 600 – Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate – va putea fi depus până la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate miercuri de Guvern. Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018. Măsura a fost luată în scopul creșterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuțiilor sociale obligatorii (contribuția de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate). Menționăm faptul că au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse.

CAS se datorează de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei).

CASS se datorează de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Premierul anunțase, la începutul săptămânii, că în prima ședință de Guvern vor fi operate modificări importante în legătură cu formularul 600. 

„Este nevoie de simplificarea sistemului fiscal, reducerea și comasarea taxelor plătite de firme și cetățeni. (…) Vom renunța săptămâna viitoare la Formularul 600 și, ulterior, la aproape toate celelalte”, a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței din Parlament în care Cabinetul pe care îl conduce a primit votul de învestitură.

Măsura a fost explicată și de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici

„Pe 31 este ședința de Guvern și OUG pentru amânarea termenului (…) până la final de martie, să găsim soluția. (…) Se amână, timp în care poți lua decizia să abrogi. Să vezi exact dacă scoți ce lași acolo. Se amână în vederea eliminării acestui formular. (Contribuabilii-n.r.) nu trebuie să mai depună acest formular”, a declarat marți Eugen Teodorovici, desemnat ministrul Finanțelor Publice, întrebat ce se va întâmpla cu Formularul 600, după ce premierul Viorica Dăncilă a precizat că prevederea va fi abrogată.

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului mai figurează un proiect de ordonanță de urgență pentru aprobarea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, un proiect de hotărâre pentru actualizarea regulamentului de sporuri pentru învățământ în raport cu noua lege a salariilor, precum și o notă privind privind stadiul acțiunilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor declanșate de Comisia Europeană împotriva României.