Deputații, împotriva propunerii de neimpozitare a salariilor preoților. „Biserica are suficiente avantaje, nu înțeleg de ce i-am acorda mai multe”

Publicat: 25 09. 2012, 18:36
Actualizat: 13 07. 2016, 23:48

Inițiativa legislativă a deputatului PSD Andrei-Valentin Sava, prin care acesta vrea să elimine impozitul pe venit la preoți și la personalul neclerical, a stârnit nemulțumiri în rândul parlamentarilor. În timp ce unii deputați au încercat să explice de ce nu ar fi bună o astfel de reglementare, în special pentru bugetul statului, alți parlamentari au fost complet amuzați la auzul acestei inițiative.

Președinta Comisiei pentru buget a Camerei Deputaților, progresista Eugenia Barna, a răspuns, râzând, că o astfel de măsură nu este binevenită, explicând eventualele consecințe.

„Ce? Cine a propus așa ceva? Și e de la PSD? Ei mai bine ar adopta taxarea marilor averi, susținută de UNPR, nu așa ceva. Într-o perioadă în care toate statele europene merg pe o creștere a bugetului statului, eliminarea bonificațiilor și facilitățile de care beneficiază anumite categorii, domnul deputat s-a gândit să mai acorde niște avantaje, care ar fi proaste pentru construcția bugetului statului. Biserica are alte avantaje suficiente, nu înțeleg de ce i-am acorda și mai multe. Această propunere trebuie regândită”, a declarat, pentru gândul, Eugenia Barna.

Nici deputata PNL Alina Gorghiu nu susține această inițiativă. „Nu văd de ce ar trebui scutiți de impozit preoții, deja Biserica nu plătește taxe pe venituri și pe proprietăți. Și nu cred că este nevoie să-i mai scutești de încă ceva. Nu cred că este vreun parlamentar care să suțină o astfel de inițiativă”, a completat ea.

La rândul său, fostul ministru PDL al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a încercat să și discute cu deputatul PSD Andrei Valentin Sava pentru a-i explica dezavantajele inițiativei lui.

„Dacă domnul Sava vrea să ajute Biserica, să o facă altfel, nu așa. Chiar dacă el vrea să ajute o categorie de oameni, îi dezavantajează pe alții. Nu este posibilă o aplicare a acestei inițiative, nu e legală în primul rând, impozitarea nu se face în funcție de persoane, ci de natura venitului, ar trebui o impozitare bazată pe echitate, în funcție de venituri”, a declarat Ialomițianu, contactat de gândul.

Nici fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu, nu încurajează această măsură, ea punând accent pe dezavantajele care s-ar crea dacă ar fi adoptată această inițiativă.

„Sunt multe dezavantaje pentru că s-ar putea crea o discriminare între categoriile de bugetari, nu este corect ca impozitul pe venit să nu se aplice doar unei categorii. S-ar încasa și mai puțini bani la bugetul de stat, ar fi practic două sisteme de impozitare diferite, plus că trebuie discutată și cu partenerii externi, nu poți să iei astfel de decizii de capul tău”, a comentat Barbu, contactată de gândul.

 „Este o inițiativă în scop electoral, parlamentarii sunt extrem de generoși în preajma alegerilor. E adevărat, rolul Bisericii este deosebit de important, dar nu cred că o astfel de reglementare ar fi binevenită”, a adăugat Sulfina Barbu.