Deputații-juriști trimit plenului proiectul de Constituție al lui Băsescu. Ciucă: Plenul va arăta dacă are sau nu are susținere politică

Publicat: 15 04. 2013, 17:57
Actualizat: 04 08. 2014, 08:42

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, luni, să trimită spre plen raportul favorabil întocmit în urmă cu un an privind proiectul de revizuire a Constituției transmis în 2011.

Președintele Comisiei juridice, deputatul Bogdan Ciucă, a declarat că, în unanimitate, membrii comisiei au decis trimiterea raportului către plen, arătând că acesta este un demers procedural și că politic se va vedea votul din plen.

Ciucă a declarat, luni, că plenul Camerei Deputaților va decide cu privire la soarta proiectului de revizuire a Constituției inițiat de președintele Traian Băsescu, arătând că pentru a fi votat este nevoie susținerea a cel puțin 276 de deputați.

El a explicat motivele pentru care membrii Comisiei juridice au decis să trimită spre plenul Camerei raportul favorabil întocmit de Comisie anul trecut la acest proiect de lege.

„Plenul, în suveranitatea sa, va decide cu privire la soarta proiectului, îl va respinge sau îl va aproba. USL își va spune punctul de vedere mâine (marți, n.r.), în plen. Deocamdată noi vorbim de procedură, noi eram sesizați din mandatul trecut, am considerat că cel mai corect lucru este ca acest proiect de lege să meargă mai departe și plenul va arătat dacă proiectul are sau nu are susținere politică”, a spus Ciucă.

El a arătat că orice proiect care vizează modificări constituționale trebuie să întrunească numărul de două treimi din voturi, adică la Camera Deputaților să aibă susținerea a cel puțin 276 de parlamentari.

„Subiectul acesta dacă USL este de acord sau nu cu siguranță îl veți încheia mâine când veți vedea votul. Dacă USL va fi de acord cu acest proiect de lege va vota pentru, dacă nu, rezultatul va fi cel pe care îl veți constata mâine. Noi v-am spus din perspectivă procedurală, discutăm pe procedură, iar plenul va avea și comandamentul politic pe care îl veți constata mâine”, a arătat președintele Comisiei juridice.

Comisia juridică a decis, în 2 aprilie, să propună ca procedura în cazul proiectului de revizuire a Constituției depus la Parlament în anul 2011 să continue astfel încât comisia să întocmească un raport suplimentar, după care acesta să treacă prin plenul Camerei.

„Comisia juridică a decis că procedura proiectului de lege vizând modificarea Constituției aflat de anul trecut în procedură parlamentară va trebui să continue prin întocmirea unui raport pe care comisia îl dă în termenul pe care îl va stabili Biroul Permanent, dacă va fi de acord cu sugestia noastră”, a declarat președintele Comisiei juridice, deputatul Bogdan Ciucă.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat atunci, în timpul dezbaterilor, că grupul PNL este de acord că acest proiect trebuie să urmeze procedura din regulament, la fel ca orice alt proiect.

„Și noi am discutat acest aspect și din punct de vedere al procedurii și suntem de acord cu propunerea Comisiei juridice pe care o susținem și credem că nu ar trebui să facem deloc diferență între subiectul proiectului legislativ, ci pur și simplu să urmăm procedura propusă de regulament. Este, ca orice alt proiect, nevoie de un raport suplimentar, cred că e nevoie să informăm Biroul Permanent și ca urmare a acestei proceduri, pe care sper că o vom agrea cu toții în comisie, vom pune pe ordinea de zi proiectul și vom ajunge la o concluzie de susținere sau nu a lui”, a afirmat Gorghiu.

Deputatul PDL Gabriel Andronache a precizat că grupul PDL a transmis un punct de vedere prin care solicită introducerea pe ordinea de zi a plenului a acestui proiect, indiferent dacă se va face sau nu un raport în Comisia juridică, deoarece este depășit de multă vreme termenul dat de Biroul Permanent pentru întocmirea unui raport.

Comisia juridică a discutat solicitarea Biroului Permanent cu privire la proiectul de revizuire a Constituției aflat în procedură parlamentară din legislatura trecută.

Președintele Traian Băsescu a solicitat Camerei Deputaților, într-o scrisoare transmisă în 21 martie lui Valeriu Zgonea, să continue dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituției transmis la Parlament în iunie 2011 și care transpune rezultatele referendumului din 2009.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, atunci, că președintele Traian Băsescu nu trebuie să stabilească agenda Parlamentului, care este suveran, adăugând că proiectul din 2011 de revizuire a Constituției este „ilegitim politic”.