Dosarul „TROFEUL CALITĂȚII”. DNA cere MAJORAREA pedepsei lui Năstase, susținând că o condamnare de 2 ani de închisoare „nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului”

Dosarul TROFEUL CALITĂȚII. DNA cere MAJORAREA pedepsei lui Năstase, susținând că o condamnare de 2 ani de închisoare nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului
Publicat: 13/06/2012, 12:49
Actualizat: 16/06/2012, 11:50

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a cerut, miercuri, majorarea pedepsei de doi ani de închisoare cu executare primită de Adrian Năstase în prima instanță care a judecat dosarul „Trofeul calității”, arătând că doar astfel poate fi atins scopul pedepsei.

Completul de cinci judecători al instanței supreme a reluat, miercuri, dezbaterile în dosarul „Trofeul calității”. Instanța a respins mai multe solicitări ale avocaților lui Adrian Năstase, iar ulterior a anunțat că dosarul se află în stare de judecată, dând cuvântul procurorului DNA pentru susținerea recursului.

Reprezentantul DNA a arătat că instanța de fond a aplicat o pedeapsă prea mică în cazul lui Adrian Năstase în raport de gradul de pericol al faptelor de care este acuzat în acest dosar și că cei trei judecători de la fond nu au ținut cont de calitatea acțiunilor comise de acesta.

Procurorul a susținut că actuala pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare stabilită în cazul lui Adrian Năstase „nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului”.

Totodată, procurorul a arătat că instanța de fond a achitat-o în mod greșit pe Irina Paula Jianu pentru spălare de bani, cerând astfel condamnarea acesteia și pentru această faptă.

Procurorul a mai cerut ca lui Adrian Năstase, Irinei Paula Jianu și lui Bogdan Popovici să le fie interzise mai multe drepturi civile.

Instanța ascultă pledoariile apărării, iar în final va da dreptul inculpaților să-și spună ultimul cuvânt. La finalul dezbaterilor, instanța va rămâne în pronunțare, urmând să ia o decizie definitivă în dosarul „Trofeul calității”.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanței supreme, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanței supreme.