Dragnea nu înțelege scrisoarea lui Iohannis către Grindeanu: Folosește orice prilej pentru a ataca

Publicat: 27 01. 2017, 19:20

„Eu cred că domnul președinte nu a avut informațiile corecte. Nu e un Guvern iresposabil. În ce privește bugetul Apărării, România nu avut până acum 2% din PIB, iar în ce privește serviciile secrete, ministrul de Finanțe a discutat cu conducerea acestor instituții și nu se pune în pericol nicio acțiune operativă, care are ca obiectiv apărarea securității și siguranței naționale”, a declarat, vineri, Liviu Dragnea, cu privire la nemulțumirea președintelui față de bugetul alocat domeniului securității naționale.

În viziunea liderului PSD, scrisoarea trimisă de șeful statului lui Sorin Grindeanu reprezintă un „gest politic”.

„Este într-o campanie ofensivă, negativă împotriva noastră și folosește orice prilej pentru a lovi, a ataca și jigni. O asemenea scrisoare nu văd de ce a fost trimisă”, a spus Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a criticat, joi, intenția Guvernului de a reduce banii alocați domeniului securității naționale, în elaborarea proiectului de buget pentru 2017, catalogând-o drept „un gest iresponsabil și o gravă eroare”, având în vedere atât angajamentele politice și instituționale asumate de către România, cât și riscurile implicate de actualul context de securitate, regional și internațional. În cadrul unei scrisori trimise premierului Sorin Grindeanu, Iohannis remarcă nerespectarea angajamentelor „ferm asumate, atât de către conducerea Guvernului, cât și a PSD, de a se asigura un buget de 2% din PIB” și subliniază faptul că „asigurarea securității naționale ar trebui să fie o prioritate absolută, și nu orgoliile politice de moment”. În plus, Iohannis reamintește faptul că proiectele de buget din domeniul securității naționale trebuie să primească avizul CSAT înainte de a fi aprobate de către Executiv.

Declarația de nemulțumire a președintelui se referea la bugetul MApN, în prima variantă a Guvernului, postată luni pe site-ul Ministerului de Finanțe, precum și la cele ale serviciilor secrete, care sunt reduse cu aproximativ 10% față de execuția bugetară a anului 2016.