După ieșirea publică a premierului pe subiectul Roșia Montană, Dragnea îi dă replica: „Eu zic să fim mai cumpăniți”

Publicat: 02 09. 2017, 13:18
Actualizat: 02 09. 2017, 14:37

„Părerea mea este că pe subiectul Roșia Montană trebuie foarte multă grijă. Nu știu dacă cineva a inițiat vreun demers, nici nu am auzit de la Guvern să înceapă ceva, nici de la alte instituții”, a spus Dragnea, întrebat dacă apreciază că protestele recente legate de Roșia Montană sunt justificate.

Chestionat asupra ieșirii publice a premierului Mihai Tudose pe tema Roșia Montană, Dragnea a răspuns: „Am înțeles, sunt niște inițative, dar eu zic să fim mai cumpăniți pe subiect”.

Întrebat, pe de altă parte, despre declarațiile ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, care a precizat că dosarul la UNESCO a fost depus „ilegal” și că există vicii de procedură, liderul PSD a spus procedurile nu pot avea efecte dacă nu au fost corecte.

„Dacă procedurile nu au fost corecte, e normal că ele nu pot avea efecte. Dar, dincolo de asta, subiectul în sine Roșia Montană e delicat și trebuie abordat cu foarte multă cumpănire”, a spus Dragnea.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, sâmbătă, la Mamaia, că dosarul Roșia Montană a fost depus „ilegal” la UNESCO, el acuzând faptul că există vicii de procedură date de faptul că nu a fost aprobat de premierul Cioloș sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marți seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roșia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură inițiată de către guvernul Cioloș.

„Poate îl întrebați și pe domnul Cioloș de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural și a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiță acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu știu”, a spus Tudose.

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii inițiate de către guvernul Cioloș este dificilă. „E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.

„Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organele internaționale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăiește ultima specie de libelulă și apoi constatam că libelula nu mai e și nu a lăsat moștenitori. Nu cred în coincidențe”, a mai spus Mihai Tudose.