Eugen Tomac: ”PMP cere renunțarea la tactica de sperietoare permanentă a populației și trecerea la un alt plan de acțiune a autorităților, care să vină atât în sprijinul pacienților, cât și al medicilor și personalului medical”

Publicat: 10 11. 2020, 12:04
Eugen Tomac: „În patru din cele șase cercetări făcute de PMP, PRO România nu trece pragul, pentru că nu are structuri”

Eugen Tomac – liderul Partidului Mișcarea Populară – consideră că este nevoie urgentă de o adaptare a strategiei de intervenție în contextul crizei medicale cu care se confruntă România, solicitând Departamentului pentru Situații de Urgență să propună noi măsuri.

Doar alarmarea populației nu este suficientă, scrie Eugen Tomac pe pagina sa de socializare, iar una dintre soluții ar fi transformarea spitalelor non-COVID în spitale COVID, cu atât mai mult cu cât există cel puțin 30 de spitale care ar putea fi folosite în pandemie.

”Pacienții care au nevoie disperată de oxigen nu trebuie ținuți în unitățile de primiri urgențe și în camerele de gardă, căutând paturi libere în spitalele Covid”, notează Eugen Tomac.

”Partidul Mișcarea Populară cere Departamentului pentru Situații de Urgență să adapteze strategia de intervenție la situația actuală determinată de creșterea incidenței Covid -19. Alarmarea populației cu privire la inexistența locurilor în saloanele ATI din spitalele Covid nu este suficientă”, avertizează liderul PMP.

”Știm că numărul de medici și personalul medical specializat în terapie intensivă este limitat, la fel și numărul de paturi din spitalele Covid. Totuși, numai în București sunt încă cel puțin alte 30 de spitale în afara celor declarate Covid, care pot fi transformate în spitale Covid, iar secțiile lor ATI pot veni în sprijinul celor de la Colentina și Matei Balș. Pacienții care au nevoie disperată de oxigen nu trebuie ținuți în unitățile de primiri urgențe și în camerele de gardă, căutând paturi libere în spitalele Covid”

Eugen Tomac

Eugen Tomac: ”Trebuie deschise secțiile ATI ale altor spitale, încă nedeclarate spitale Covid, pentru a putea trata rapid pacienții în stare gravă”

Creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus plasează România într-o perioadă medicală extrem de complicată, medicii fiind epuizați, iar numărul de paturi libere s-a redus simțitor.

Eugen Tomac propune ca secțiile ATI ale spitalelor non-COVID să fie deschise pentru ca pacienții aflați în stare gravă să poată fi tratați cât mai repede, fără a fi nevoie de transport aerian dintr-o parte în alta a țării.

”Paturi libere nu mai sunt. Medicii și personalul medical sunt epuizați. Trebuie deschise secțiile ATI ale altor spitale, încă nedeclarate spitale Covid, pentru a putea trata rapid pacienții în stare gravă, fără a mai fi nevoie de transport aerian de la un capăt la altul al țării. Inclusiv spitalele private pot fi incluse în sistemul de salvare a vieților pacienților Covid care nu sunt în stare atât de gravă încât să aibă nevoie de intubare, dar care necesită terapie cu oxigen”, mai scrie liderul PMP.

”PMP cere renunțarea la tactica de sperietoare permanentă a populației și trecerea la un alt plan de acțiune a autorităților, care să vină atât în sprijinul pacienților, cât și al medicilor și personalului medical”

Eugen Tomac

2.000 de paturi ATI ar putea fi puse la dispoziția celor infectați cu noul coronavirus, iar liderul PMP cere intervenția urgentă a guvernului condus de Ludovic Orban.

”Specialiștii în ATI susțin că mai sunt 2.000 de paturi libere la terapie intensivă, care pot fi puse la dispoziția pacienților Covid 19. Cerem Guvernului să intervină, să se consulte cu medicii specialiști care lucrează direct cu pacienții Covid și să ia de urgență măsuri pentru deschiderea secțiilor ATI care pot veni cu personal specializat în sprijinul cazurilor din ce în ce mai numeroase”, încheie Eugen Tomac.