Excluderea din PSD a primarului din comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene, nestatutară

Publicat: 24 03. 2017, 14:12
Actualizat: 02 10. 2018, 15:59

Comisia județeană de etică, integritate și arbitraj a PSD Alba arată, într-un răspuns dat la contestația depusă de primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, privind excluderea sa din partid, că pentru membrii birourilor permanente ale organizațiilor județene, calitatea de membru se pierde exclusiv prin hotărâre a Comitetului Executiv Național al PSD, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, în răspuns se arată că Gheorghe Damian avea calitatea de membru al Biroului Permanent Județean al PSD Alba la data excluderii.

Astfel, comisia de etică a PSD a hotărât, în unanimitate, să trimită contestația lui Gheorghe Damian, împreună cu înscrisurile depuse, spre soluționare Comitetului Executiv Național al PSD.

Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, Gheorghe Damian, exclus din PSD, declară că s-a întâlnit cu Liviu Dragnea și acesta i-a spus „să aibă răbdare” în privința contestației pe care a depus-o la decizia de excludere.

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, și consilierul județean Ioan Florea au fost excluși din partid în 14 ianuarie în urma unei ședințe a Comitetului Executiv Județean al PSD Alba.

Oficial, președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, a evitat să facă publice motivele excluderii, afirmând că sunt „probleme interne”, iar „rufele nu trebuie spălate în public”.

Neoficial, însă, lui Damian i s-a imputat diferența de scor obținută de PSD, la alegerile locale, între Primăria Ciugud și Consiliul Județean Alba. Un alt motiv de nemulțumire vehiculat în spațiul public a fost că la alegerile parlamentare Gheorghe Damian ar fi făcut campanie doar pentru Daniel Breaz, rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a ocupat locul 1 la Senat.

Gheorghe Damian a depus o contestație la decizia de ecxludere.

Comuna Ciugud a atras 16 milioane de euro din fonduri europene, fiind una dintre primele din țară cu drumuri agricole asfaltate, piste pentru bicicliști, internet wireless în parcuri și iluminat public de la energia eoliană. Primăria a amenajat, într-un sat vecin cu Alba Iulia, o zonă industrială unde s-au realizat investiții private de circa 10 milioane de euro și 1.000 de locuri de muncă. Aceasta este singura comună din județul Alba unde populația între cele două recensăminte – din 2002 și 2011 – a crescut, respectiv de la 2.700 la 3.200 de locutori, datorită, spun oamenii, „condițiilor de viață create”.