EXCLUSIV. 0,125 euro ca să-i spui „DA” lui Ponta

EXCLUSIV. 0,125 euro ca să-i spui „DA” lui Ponta
Liderii USL au calculat care va fi costul plătit de fiecare cetățean dacă se vor organiza referendumuri locale privind reorganizarea administrativă.

Liderii USL au calculat care va fi costul plătit de fiecarecetățean dacă se vor organiza referendumuri localeprivind reorganizarea administrativă.

Victor Ponta le-a cerut sâmbătă consilierilor județeni reunițila Sala Palatului să meargă acasă și să solicite organizarea dereferendumuri locale. Misiunea este una obligatorie pentru toțialeșii locali ai USL și reprezintă contraatacul Opoziției laproiectul de reorganizare administrativă propus deGuvern.

„Când este în joc dreptul la autodeterminare, cetățenii audreptul să-și spună punctul de vedere. Nu știu care sunt costurile,dar democrația este scumpă. Indiferent de cât costă, cetățeniitrebuie consultați, nu putem face cum vor mușchii celor de laGuvern. Nu am niciun dubiu că cetățenii vor spune că nu sunt deacord cu desființarea județelor”, a declarat pentrugândulpreședintele CJ Vrancea, Marian Oprișan.

Mult mai precis este însă președintele CJ Constanța,Nicușor Constantinescu. „Tipărirea a 500.000 debuletine A4 cu întrebarea pentru referendum și plata funcționarilorla secțiile de vot costă în total 100.000 de euro,adică 0,125 euro per cetățean în județulConstanța, care are 800.000 de locuitori”, a explicat pentrugândulConstantinescu. El a adăugat că aceste costuri sunt infimecomparativ cu banii europeni „pe care județul Constanța îi pierdedin cauza Guvernului pe programul operațional regional”.Președintele CJ Constanța a estimate acele pierderi la nivelulmilioanelor de euro per județ și câteva miliarde la nivelnațional.

Cât au costatreferendumurile

Cel mai scump referendum a fost cel pentrususpendarea președintelui Traian Băsescu, Guvernulalocând 60 milioane de lei. Pentrureferendumul privind introducerea votuluiuninominal s-au alocat 47 milioane delei. Cel mai ieftin referendum național a fost cel din2009 referitor la reducerea numărului de parlamentari și Parlamentunicameral, care s-a desfășurat concomitent cu primul tur alalegerilor prezidențiale – 6,1 milioane de lei. Înacest an, Primăria Capitalei pusese la bătaie 10 milioane de leipentru referendumul privind desființarea sectoarelor. În cele dinurmă, acesta a fost anulat în urma întâlnirii dintre președinteleTraian Băsescu și primarii de sector. În plan local,referendumurile au fost puține la număr și s-au lovit fie deopoziția prefecților, fie de cea a fondurilor avute la dispoziție.Spre exemplu, anul acesta în Petrila, oraș cu 25.000 de locuitori afost anulat un referendum local din cauza banilor care urmau să fiecheltuiți. Întreaga operațiune ar fi costat 70.000 de lei.

Alte soluții deatac

Liderii USL sunt însă conștienți de faptul căinițiativele privind organizarea de referendumurile localepot fi blocate de prefecți. „O să apelez la justiție dacăvor face așa ceva”, a spus Marian Oprișan. Acesta este convins căscopul PDL este de a numi președinți interimari în cele „optvoievodate”, să desființeze Consiliile Județene și să lase fărăcoordonare administrațiile locale. „Apoi prin aparatul de forță -procurori, vor să convingă primarii să candideze pentru PDL”, și-aexpus teoria președintele CJ Vrancea. Și ceilalți lideri de filialăde la USL, care nu au majoritatea în Consiliile Județe, se gândescla soluții alternativă de atac. „La noi în Suceava se poate cadomnul Flutur să blocheze o astfel de inițiativă. Ne vom luptapentru dreptul oamenilor de a își spune părerea. Dacă nu vom aveasucces, vom declanșa o campanie cu strângere de semnături ale celorcare nu sunt de acord cu desființarea județelor”, a declarat pentrugândulpreședintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor.

Mișcări destradă

Liderii Opoziției iau în calcul și organizarea unor amplemișcări de stradă, dacă Guvernul își va angaja răspunderea peproiectul legii privind reorganizarea administrativă. CrinAntonescu a spus că USL va declanșa „revoluția” atât în București,cât și în țară. „Se poate organiza un mare miting în Capitală, darcei care nu vin în București, pot să iasă în stradă în orașul lor”,a adăugat liberalul.

Cât costăregionalizarea

„La USL am încercat să vedem care sunt costurile pentrupopulație ale reformei administrative. Calculele noastră arată că,la prețurile actuale, fiecare cetățean va trebui să plătească între600 și 700 de lei”, a declarat Victor Ponta, carea precizat că vor trebui schimbate actele de identitate, cele decadastru sau tăblițele de înmatriculare. În replică, liderii PDL aususținut că aceste costuri nu sunt reale, deoarece actele vor fischimbate doar dacă au expirat.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ATENȚIE! Se dau bani de la stat! Ce categorii de români vor primi 180 lei...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide