Explicațiile senatorilor care l-au scăpat pe Oprea de un dosar la DNA. „Nu mi-e rușine de ceea ce am făcut, aș face-o din nou”

Publicat: 21 09. 2016, 14:59
Actualizat: 13 10. 2016, 14:28

”De unde știți că am votat împotrivă? De unde?”, răspunde nervos senatorul PSD Cristian Dumitrescu la întrebarea ”de ce ați votat împotriva urmăririi penale a lui Gabriel Oprea?”. La explicația că fotografia în care este surprins în momentul votului este foarte clară în acest sens, senatorul continuă: ”Eu nu cred, că votul e secret, domnule!. Ce, dumneavoastră trebuie să știți? Foarte bine, asta-i viața! Votul e secret, nu-l comentez”, a încheiat el.

Senatorul PSD Gabriela Crețu nu răspunde apelului telefonic, dar trimite un sms prin care spune că este la volan. Apoi, un al doilea în care întreabă ”Cine sunteți?”. Deși a primit trei sms-uri cu explicații despre motivul pentru care a fost sunată, nu a mai răspuns la telefon.

La telefonul senatorului ALDE Marius Niță răspunde o voce: ”Alo, da?”. ”Bună ziua, domnule senator! Cristian Citre sunt, de la Mediafax. V-am sunat cu o întrebare: de ce ați votat împotriva cererii de urmărire penală a lui Gabriel Oprea luni în Senat?”. ”Știți ce vă rog? Alo, alo…”, răspunde, după câteva momente de ezitare, vocea de la celălalt capăt al firului. După care a continuat: ”Știți ce vă rog eu? Mai sunați o dată și vorbiți cu dânsul că eu nu sunt Niță, eu am numărul lui de telefon la mine și sună și la mine telefonul când sună la dânsul, știți? Înțelegeți? Eu sunt consilierul dânsului la organizația Balș. Înțelegeți? Păi ăsta e numărul lui pe care ați sunat dumneavoastră acum, știți? Păi e și la mine numărul dânsului și cred că sună și colo și colo, știți? Înțelegi? Mai sunați o dată că eu nu răspund, înțelegeți?”. Evident, nu a mai răspuns nimeni la respectivul număr de telefon.

”Eram convins că aceasta va fi întrebarea”, spune senatorul PSD Georgică Severin după ce aude motivul pentru care a fost sunat. ”Sincer să fiu, legal, constituțional și chiar moral, nu trebuie să explic un vot, mai ales un vot secret”, continuă el. Totuși, acceptă să explice de ce a votat împotriva cererii DNA.

”Din câte am învățat eu în acești ani de parlamentarism, omuciderile nu sunt în niciun fel, dar în niciun fel, de competența DNA. Dacă am fi acceptat acest lucru, am fi acceptat practic un abuz evident al DNA”, susține Severin. ”Dacă acceptăm ideea că o persoană căreia nu i se poate demonstra și nu s-a dovedit nicăieri în rechizitoriu că a determinat în vreun fel viteza de deplasare sau chestii de genul acesta, o persoană așezată pe locul din spate într-o mașină este vinovată fără să se poată dovedi acest lucru, înseamnă că orice persoană care este în spate într-un taxi sau în orice mașină oficială în spate i se poate imputa acest lucru în cazul în care șoferul sau altcineva dintr-o eventuală coloană face accident”, mai spune senatorul PSD.

”Nu mi-e rușine de ceea ce am făcut, deoarece cred că am procedat corect. Cu tot circul, cu toate listele rușinii și toate astea, consider că am avut dreptate și am procedat corect și dacă aș fi pus s-o fac din nou mâine, aș face-o din nou”, a încheiat Georgică Severin.

O poziție similară are și senatorul PSD Petru Filip. ”Faptul că persoana în sine, putea să-l cheme Oprea, putea să-l cheme oricum, era în mașină, iar cei care au decis vizavi de traseu, vizavi de modul de deplasare sunt alții decât persoana în sine, dacă e să mă întrebați pe mine, nu cred că putea fi acuzat de omor din culpă. E o chestiune care nu cred că putea să fie în răspunderea pasagerului din mașină. Atâta vreme cât s-a pus problema votului, fiecare, conform Constituției, avea dreptul într-un fel sau altul să aprecieze”, a declarat el.

Senatorul Valer Marian, fost PSD, actualmente independent, spune că lui, în calitate de ”jurist și fost procuror”, argumentele aduse de DNA i s-au părut incomplete. ”Am votat > pentru că… două argumente: infracțiunea de ucidere din culpă în niciun caz nu intră în competența materială a DNA. În al doilea rând, actele premergătoare efectuate de către procurori mi s-au părut incomplete din moment ce nu au stabilit și vinovăția altor persoane suspecte de producerea acestui accident regretabil, respectiv a reprezentanților Primăriei București și a reprezentanților Romgaz”, a spus Marian.

Ceilalți senatori PSD, ALDE și foști UNPR nu au putut fi contactați pentru a explica de ce au votat împotriva cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. Pe senatorul ALDE Eugen Durbacă l-au prins la telefon jurnaliștii de la publicația gălățeană Viața Liberă. ”Lăsați-mă cu prostiile astea, credeam că mă întrebați de probleme serioase”, a fost răspunsul senatorului înainte de a închide telefonul.

O reacție a avut și senatorul PSD Alexandru Cordoș, unul dintre cei 73 de senatori care au votat împotriva cererii de urmărire penală a lui Gabriel Oprea. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, el acuză presa că afectează imaginea Senatului. ”Un subiect de presă senzaționist care nu numai că dăunează imaginii noastre, a fiecărui senator din respectiva listă, însă dăunează însăși imaginii Senatului României, iar ceea ce este și mai grav este faptul că acele articole de presă și acele comentarii de pe social-media sunt pure speculații”, susține social-democratul. El mai spune că ”de fiecare dată” a votat pentru ”înfăptuirea justiției” și acuză o conspirație împotriva sa pentru că ar fi ”primul în sondajele privind opțiunea de vot la parlamentare”.

Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină după ce luni 73 de senatori au votat împotriva solicitării DNA.

„Este un vot politic care blochează justiția. DNA nu mai poate să stabilească răspunderea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă. Au mai fost astfel de precedente, vă reamintesc dosarul în care a fost implicat fostul ministru de Externe, Corlățean Titus. Am deschis o investigație, din nou votul politic a blocat acea investigație”, a fost reacția șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după votul din Senat.

Și președintele Klaus Iohannis, prin vocea purtătorului de cuvânt, a criticat scutul făcut de senatori în jurul lui Gabriel Oprea. „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament. Președintele subliniază din nou ceea ce a spus de multe ori – politicieni care blochează actul de justiție nu se vor bucura niciodată de respectul și încrederea cetățenilor. Prin votul de astăzi, o parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înțeles nici până acum faptul că vinovăția sau nevinovăția unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanță de judecată. Într-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege!”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Mădălina Dobrovolschi.

”Toți oamenii sunt egali în fața legii. Credem cu putere că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, că vinovăția și nevinovăția este ceva ce ar trebui determinat în tribunale și nu în Parlament. Suntem dezamăgiți că Parlamentul a acționat în așa fel încât domnul Oprea să aibă imunitate”, a declarat și ambasadorul american la București, Hans Klemm, în urma votului de luni din Senat.