Florin Barbu și Radu Oprea pun agricultura la cale / Oprea: Poiect de țară, tehnologie de azotați verzi / Barbu: Echilibrul trebuie realizat

Publicat: 26 02. 2024, 18:45
Actualizat: 26 02. 2024, 18:46

Miniștrii cabinetului Ciolacu, Radu Oprea și Florin Barbu, și-au adresat provocări cu privire la industria agroalimentară, într-un podcast. 

Ministrul Economiei l-a întrebat pe cel al Agriculturii ce pot face pentru echilibrarea deficitului comercial.

Radu Oprea: Ce putem să facem noi doi pentru ca industria agroalimentară să fie mai puternică în România? Ne uităm pe cifrele referitoare la deficitul comercial, știm cu toții că importăm mai mult decât producem. Ce putem să facem noi doi?

Ministrul Florin Barbu i-a răspuns cu o întrebare referitoare la creșterea inputurilor în agricultură.

Florin Barbu: Noi avem o problemă. Așa cum am făcut și cu plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază avem o problemă la fermieri cu creșterea inputurilor, că vorbim de îngrășăminte, că vorbim de sămânță. Crezi că am avea cifrele exacte pe comerț, tu gestionezi partea de comerț, în România, creșterea semnificativă a prețurilor la inputuri? Putem rezolva problema asta, pentru că inputurile reprezintă 30% din cheltuielile pe care le au fermierii, în culturile pe care trebuie să le înființeze chiar în primăvara aceasta.

La rândul său, șeful de la Economie i-a spus că o soluție a fi redeschiderea tehnologiei de azotați de fertilizatori, pe ideea de „azotați verzi”.

Radu Oprea: Dacă ne uităm la partea de azotați de fertilizatori, vedem că astăzi aproape toate capacitățile de producție din România sunt închise. Aceasta este una dintre problemele pe care agricultorii atunci când vin la Ministerul Economiei, partea aceasta de industrie o ridică. Chiar putem să facem ceva. Eu cred că ar putea să fie unul dintre proiectele de țară, de a redeschide această tehnologie, dar pe o nouă idee de azotați verzi.

Echilibrul pe balanță comercială trebuie realizat, a accentuat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu: Eu am avut programul INVESTALIM. Și tu l-ai aprobat. Am fost primii miniștri care am luat de la Ministerul de Finanțe tot ce înseamnă scheme de ajutor de stat, astfel încât majoritatea banilor pe care noi îi dăm, să îi dăm direct către procesatorii români și tu către producătorii de materiale de construcție, către firmele românești. Eu, când am dat drumul la INVESTALIM și deja am semnat contractele am luat balanța comercială și m-aș bucura și la tine, pe balanță comercială, știu că este deficit pe materiale de construcție, dar echilibrul trebuie realizat.

Sursa: captură foto

CITEȘTE ȘI: