Florin Cîțu: Nu există o flexibilizare a mandatului lui Nicolae Ciucă. „Rămânem așa cum am stabilit”

Publicat: 26/10/2021, 10:50
Actualizat: 26/10/2021, 11:47

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a negat, marți luarea unei decizii privind flexibilizarea mandatului premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea unui nou Guvern.

„Nu există de o flexibilizare a mandatului, nu știu despre ce întâlnie vorbiți dvs. Dacă exista o flexibilizare, se poate face doar în Biroul Politic Național. Nu a fost niciunn BPN, deci rămânem așa cum am stabilit”, a răspuns Florin Cîțu la întrebările presei privind discuțiile dintr-o întâlnire, de marți seara, cu președintele Klaus Iohannis.

„„În continuare ne uităm la opțiuni”

„În continuare ne uităm la opțiuni, ne gândim și vom continua discuțiile atât cu USR, cât și cu ceilați parlamentari din Parlamentul României pentru a vedea care sunt condițiile în care ar vota un Guvern minoritar”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat despre poziția PSD, care, potrivit presei, ar susține Guvernul minoritar la scchimb cu conducerea unor la ministere , Florin Cîțu a spus că, oficial, PSD nu a anunțat o schimbare de atitudine.

„Din discuțiile pe care le-a avut premierul desemnat Nicolae Ciucă cu președintele PSD Marcel Ciolacu nu a reieșit această concluzie. Oficial, către noi nu a fost transmisă această poziție nu pot să comentez, poate că sunt câteva opinii…”, a spus liderul PNL.

În continuare, el a evitat să comenteze dacă ar lua în considerare această variantă, în lipsa unei comunicări oficiale. „În acest moment avem doar mandat pentru un Guvern minoritar, PNL – UDMR, cu susținere în Parlamentul României. Fac apel din nou pe această cale la responsabilitate și la președinții celor două partide – USR și PSD – să facă ceea ce au spus până acum, că vor să avem un Guvern, că vor să fie responsabili. PNL a făcut un pas important (propunerea unui premier desemnat altul decât președintele PNL – n.r.), vreau să vedem și pasul pe care îl fac și cei de la PSD și USR. Până acum văd că rămân în aceleași poziții, cantonați în pozițiile de acum câteva săptămâni. PNL a făcut aceastămișcare, așteptăm și de la USR și PSD responsabilitate pentru a depăși acest moment”, a spus Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă, senator PNL și ministru demis al Apărării a fost desemnat, joi, 21 octombrie, de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern, după eșecul lui Dacian Cioloș, primul premier desemnat, ca urmare a demiterii Guvernului Cîțu în Parlament.

Mandatul PNL pentru Nicolae Ciucă este formarea unui Gvern minoritar, formt din PNL, cu susținerea UDMR. Florin Cîțu a declarat, luni, că responsabilitatea pentru a depăși criza politică din România este la USR și PSD, care nu au niciun argument să nu voteze Guvernul minoritar propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Potrivit unor surse politice din conducerea PNL citate de Adevărul, preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat pe Nicolae Ciucă (premier desemnat) şi Florin Cîţu (premier demis), luni  seară, la o discuţie despre viitorul guvernării, în condiţiile în care negocierile cu PSD şi USR sunt în impas.

Nicolae Ciucă are termen de zece zile de la desemnare pentru a propune o echipă pentru noul Cabinet și un program de guvernare, care au nevoie de votul majorității plenului reunit – respectiv 234 de voturi, pentru a trece și a fi învestit.

„Eu, personal, și PNL vom depune toate eforturile pentru a fi acest Guvern învestit, un Guvern condus de Nicolae Ciucă, este nevoie de Guvern în aceste momente în România, și vom vedea care sunt acele puncte cu USR și PSD în Parlamentul României ca să putem să trecem peste această perioadă”, a spus Florin Cîțu. „Dacă nu, înseamnă că doar sabotează aceste discuții și vor să mergem la anticipate”, a spus Florin Cîțu, detaliind că Guvernul a gestionat „excelent” situația economică a țării.

În caz contrar, șeful statului poate declanșa procedura de dizolvare a Parlamentului și implicit organizarea de alegeri anticipate.

Întrebat dacă există o ruptură între el și cu președintele Klaus Iohannis, Florin Cîțu a răspuns: „Niciodată. PNL are un parteneriat puternic cu Klaus Iohannis, PNL împreună cu mine.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
Cum încarcă un român DACIA Spring. Fotografia e VIRALĂ
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Se pregătesc măsuri de RELAXARE pentru SĂRBĂTORI!
Dezvăluirea surprinzătoare făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum de la cel mai înalt nivel: "După 20...
O nouă sărbătoare pentru români! Ziua care va avea o însemnătate aparte! Legea a fost...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...