Florin Cîțu: „Dacă ceea ce au spus în ultimul timp și cei de la USR, și de la PSD nu sunt doar vorbe, ar trebui să vină să susțină acest Guvern minoritar”

Publicat: 25/10/2021, 15:25

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat, luni, că responsabilitatea pentru a depăși criza politică din România este la USR și PSD, care nu au niciun argument să nu voteze Guvernul minoritar propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă.

„Mandatul premierul desemnat este în acest moment este de a găsi susținerea pentru un Guvern minoritar construit în jurul… cu PNL și UDMR. Programul de guvernare este aproape gata, acolo sunt lucruri pe care le pot susține parlamentarii în Parlamentul României pentru că sunt lucruri bune făcute pentu români, nu este doar un program politic”, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu, după discuțiile cu partidele parlamentare, exceptând AUR, de luni, la unele din care a participat alături de premierul desemnat, propus de PNL, senatorul liberal Nicolae Ciucă, ministrul demis al Apărării.

Nicolae Ciucă a fost desemnat, joi, 21 octombrie, de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern, după eșecul lui Dacian Cioloș, primul premier desemnat, ca urmare a demiterii Guvernului Cîțu în Parlament.

„Alternativa reală, alegeri anticipate”

Florin Cîțu a declarat că PNL, și el personal, au înteles că e nevoie de „o mișcare curajoasă, matură” și a desemnat un alt premier, în afara președintelui liberal, după ce Guvernul condus de el a fost demis de PSD, cu ajutorul voturilor USR, și care ulterior nu a strâns majoritatea necesară pentru a forma un nou Executiv.

„Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest lucru este un pas important făcut de PNL pentru a debloca situația. Dar PNL dorește să guverneze România și arată românilor că este un partid responsabil. Am adus în jurul nostru pe cei de la UDMR, a adus minoritățile, suntem singurul partid care a reușit să aducă alte partide lângă noi și să venim cu un program de gurvernare”, a afirmat liderul liberal.

„Acum, dacă ceea ce au spus în ultimul timp și cei de la USR și PSD nu sunt doar vorbe, ar trebui să vină să susțină acest Guvern minoritar și să rezolvăm această criză politică. Este vorba de maturitate politică, este vorba de situația prin care trece România și nu există niciun argument astăzi, când avem un Guvern condus de un premier desemnat, care nu mai este în persoana președintelui PNL, care a adus în jurul său voturile minorităților, a adus UDMR, să nu fie votat de parlamentarii de la USR și de la PSD”, a spus Florin Cîțu.

„Astăzi, decizia sau responsabilitatea pentru a depăși criza politică din România este la USR și PSD. Ei sunt cei care trebuie să le arate românilor dacă vor să trecem peste această perioadă sau nu. Știm foarte bine că PSD a spus mereu că nu vrea la guvernare, deci nu ar exista niciul argument ca PSD să vină cu această cerință, iar cei de la USR au plecat de la guvernare acum o lună de zile. Soluția aztăzi este acest Guvern minoritar condus de domnul Nicolae Ciucă și să trecem peste această perioadă dificilă această iarnă. Bineînțeles că putem să ne întâlnim în primăvară să discutăm cu toții să vedem dacă există altă soluție, dar astăzi, pentru români, aceasta este cea mai bună soluție. Repet: dovada de responsabilitate din partea celor de la USR și PSD este simplu vot pentru acest Guvern, care se poate face rapid un vot în Parlamentul României și după aceea să ne apucăm de treabă”, a spus Florin Cîțu.

Premierul demis a subliniat că alterativa reală, dacă acest Guvern nu trece, constă în alegeri anticipate. „Și atunci vă spun că responsabilitatea trecerii României cu un Guvern interimar, într-o perioadă dificilă este a celor de la USR și PSD”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu a confirmat că PSD a transmis premierului desemnat lista cu cele 10 priorități, dar a precizat că acestea însumează un impact bugetar de 96 de miliarde de lei, aproape 10% din PIB, ceea ce arată, în actualul context dificil, „neseriozitate sau iresponsabilitate”.

Florin Cîțu a spus că nu va susține ca PSD să intre la guvernare în Cabinetul Ciucă.

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a declarat, luni, că formațiunea pe care o conduce i-a trimis premierului desemnat lista cu prioritățile PSD și așteaptă un program al lui Nicolae Ciucă.

Deputatul Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al USR, a declarat, luni, că USR nu va vota un Guvern minoritar.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?