VIDEO | Florin Cîțu: Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă dacă aceste măsuri nu merg

Publicat: 23 09. 2021, 23:15
Actualizat: 24 09. 2021, 00:17

This browser does not support the video element.

Premierul Florin Cîțu, a declarat joi seară, la Digi24, că USR PLUS ar trebui să se dezică de asocierea cu AUR  și să susțină campania de vaccinare pentru a putea combate vocea atât de puternică a anti-vacciniștilor din spațiul public. El a afirmat că ia în calcul ca ultimă variantă obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii de persoane.

Totodată, Cîțu susține că va merge în parlament cu un proiect de lege privind testarea obligatorie pe cheltuială proprie a anumitor categorii profesionale, invocând că cealaltă variantă total gratuită o reprezintă vaccinarea anti-Covid-19.

„Trebuie să mergem în Parlamentul României cu un proiect de lege. Nu poate să fie Ordonanţă de Urgenţă, Ministerul Justiţiei insistă că aceasta este varianta pe care ar trebui să mergem în Parlamentul României. Şi acolo, în Parlamentul României trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de cei de la AUR şi vor merge pe aceste variante, pentru că dacă ei rămân lângă AUR, ţin această campanie anti-vaccinare, după aceea va trebui să vorbim cu cei de la PSD să voteze acest proiect de lege, ca să meargă mai departe”, a afirmat Florin Cîţu.

Șeful Guvernului a precizat că va discuta cu partenerii de coaliție de la UDMR pentru a găsi o soluție viabilă și care poate fi aplicată în cazul în care se va ajunge la decizia ca vaccinarea anti-Covid-19 să devină obligatorie pentru anumite categorii profesionale. El spune că va gândi și o serie de sancțiuni pentru cei care refuză vaccinarea.

„Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă dacă acestea nu merg. Aşa le văd eu, în progres. Este discuţia această despre vaccinarea obligatorie, dar eu vreau să ducem discuţia către următorul, pas: introducem vaccinarea obligatorie şi aici nu mi s-a răspuns încă foarte clar. Ce facem dacă cineva refuză? Ce decizie luăm? Sancţiune salarială, desfacem contractul de muncă, este penal, cum mergem mai departe? Şi aici sunt discuţiile, pentru că e uşor să vii cu vaccinarea obligatorie, să impui această măsură, dar vreau să ştiu ce facem şi după aceea cum mergem mai departe. Ştiţi foarte bine că sunt multe astfel de decizii în România cu amenzi şi aşa mai departe care de multe ori sunt ignorate. Aici este discuţia pe care trebuie să o avem în coaliţia de guvernare noi şi UDMR, să luăm o decizie să spunem în ce direcţie mergem”, a afirmat premierul.