Fostul ministru al Reformei critică dur proiectul Roșia Montană: „Voi chiar credeți balivernele celor de la RMGC? Este o abureală”

Publicat: 10 10. 2013, 12:36
Actualizat: 07 05. 2019, 07:12

Fostul ministru al Reformei, din guvernul Ciorbea, Ilie Șerbănescu, a criticat dur proiectul de exploatare de la Roșia Montană, nu atât din perspectiva problemelor de mediu sau a aspectelor economice, cât din cauza grilei de exploatare.

În opinia lui, actuala procedură europeană prin care se fac exploatările, bazată pe redevențe, este una „tipic colonialistă, făcută pentru cei slabi”.

„România nu se alege cu mai nimic. Din această metodă, modalitate, posesorii de resurse nu se aleg cu nimic. Despre asta este vorba. În cazul Roșia Montană există o diversiune în ideea de a opune economicul ecologicului.S-a creat cu dibăcie politică impresia că dacă dovedim că cianurile nu sunt chiar atât de rele, rezolvăm problema. Nu faci altceva decât să pierzi. Dumneavoastră chiar credeți balivernele alea cu care au venit cei de la RMGC din care ei, chipurile, se aleg doar cu 1,5 miliarde? Astea-s povești, e o rușine dacă cineva crede așa ceva”, a declarat Șerbănescu, în cadrul audierilor din comisia specială.

Mai mult, fostul ministru, doctor în economie, a precizat că „există cazuri în care resursele merită să fie lăsate în pământ”, adăugând că prin adoptarea proiectului Roșia Montană România nu va câștiga nimic, ci va rămâne cu mai multe probleme.

„Asta cu redevența este inventată, este o abureală. Cei care fac jocurile în UE sunt țări dezvoltate sau țări fără resurse. Cei care pierd sunt ceilalți”, a spus acesta.

Un alt aspect subliniat de Ilie Șerbănescu a fost și faptul că resursele exploatate prin actuala grilă europeană nu vor reveni României, ci vor aparține, de fapt, companiei investitoare.

„Produsul care va ieși la Roșia Montană va pleca aiurea, în Canada. Nu este o diversiune când se spune dă-mi drumul la gazele de șist pentru că în felul ăsta ne asigurăm independența energetică? Cum să obținem independența energetică dacă gazele de șist nu ne aparțin, sunt ale lui Chevron. Nu am neapărat o problemă cu Roșia Montană, ci cu grila actuală de exploatare”, a mai spus fostul ministru.

Totodată, el a făcut referire și la punctul de vedere al Academiei Române, formată din „oameni bătrâni și expirați, ca el”, dar cu care rezonează. „Bun, stabilim condițiile pentru aur, dar este al meu. Nu vine Gabriel Resoruces să-mi ia mie aurul pentru că al meu e!”, a conchis Șerbănescu.