Gabriel Oprea poate fi urmărit penal în dosarul „limuzinei de la MAI”. Fostul vicepremier îi rugase pe senatori să-l apere de procurori

Publicat: 24 02. 2016, 11:59

Senatorii au avizat astăzi favorabil cererea procurorilor privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, cu 71 de voturi „pentru” și 52 „împotrivă”. Acesta este al doilea dosar pe care fostul vicepremier îl are la DNA, după cel al coloanelor oficiale ilegale. De această dată, Oprea este acuzat că și-ar fi cumpărat un o mașină de lux din pe care a folosit-o, ulterior, exclusiv la minister, din bani destinați fondurilor operative ale serviciului secret. În plus, din aceleași fonduri, ar fi fost achiziționate și o cabină de duș cu jacuzzi, canapele și un televizor pentru cabinetul său de ministru.

„Întotdeauna mi-am făcut datoria, am respectat legea și vă rog să votați împotriva acestei cereri”, a spus Oprea în plen, în condițiile în care votul din Comisia juridică privind încuviințarea urmăririi sale penale a fost foarte strâns – 6 voturi pentru, 5 împotrivă.

Senatorul a mai spus că s-a „bătut pentru drepturile militarilor și al celor de la Interne” și că vrea să spună adevărul.

De asemenea, Oprea a explicat că în 2015 s-au achiziționat 5.000 de mașini, nu doar una și că există documente în acest sens, inclusiv trimise de fostul șef DIPI.

Senatorul a explicat colegilor că toate serviciile au identificat amenințări la adresa miniștrilor de Interne, inclusiv la adresa lui și că a fost reînființată o unitate pentru protecție pentru protecția miniștrilor.

Dosarul lui Oprea conține două volume. Potrivit raportului elaborat de Comisia juridică, dosarul a fost constituit la data de 9 ianuarie, pe baza denunțurilor formulate de 3 funcționari din DIPI, care au solicitat și au primit statut de martor amenințat și protejarea datelor de indentificare. În iulie 2015, Oprea, împreună cu fostul șef DIPI, Nicolae Gheorghe, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, cu încălcarea prevderilor legale.

Potrivit aceluiași document, fostul șef al DIPI le-a transmis senatorilor juriști un document în care susține că au fost constate demersuri de accesare ilegală a comunicațiilor de serviciu ale ministrului Oprea, interceptarea ilegală a convorbirilor sale în mediul ambiental și au fost primite mesaje de amenințare de către ministru și unii membri ai familiei sale, acesta fiind motivul pentru care s-a achiziționat mașina Audi A8.