FOTO: Gala PatriotFest | Lucian Bode: „Cercetarea în domeniile emergente, mai ales cele cu relevanță pentru apărarea României, este esențială, iar lecțiile pe care le învățăm din actualul context internațional sunt foarte valoroase pentru anii ce vor urma”

FOTO: Gala PatriotFest | Lucian Bode: „Cercetarea în domeniile emergente, mai ales cele cu relevanță pentru apărarea României, este esențială, iar lecțiile pe care le învățăm din actualul context internațional sunt foarte valoroase pentru anii ce vor urma”
Lucian Bode, la Gala PatriotFest / Sursa foto: Facebook Lucian Bode
Publicat: 19/01/2023, 09:39
„Este nevoie de multă muncă, viziune și spirit creativ pentru valorificarea cu succes a unor idei care la un moment dat vor schimba lumea în care trăim. Am văzut aceste ingrediente la multe dintre proiecte”, a transmis, joi, ministrul de Interne, Lucian Bode, după ce a participat la cea de-a V-a ediție a Galei PatriotFest.

„M-am bucurat să fiu și în acest an alături de inovatorii români prezenți ieri seară la PatriotFest, singurul concurs național de inovare organizat de instituțiile din domeniul apărării și securității naționale și să înmânez premiul I celui mai bun proiect participant la categoria „Inovare pentru Securitate”.

Am urmărit îndeaproape evoluția PatriotFest încă de la debutul acestei inițiative, iar faptul că PatriotFest a ajuns deja la cea de-a cincea ediție mă bucură foarte mult, fiind un semnal al maturizării cu succes a acestui concept și al deschiderii pe care o manifestă instituțiile noastre către talentele românești și performanța românească.

Cercetarea în domeniile emergente, mai ales cele cu relevanță deosebită pentru securitatea și apărarea României, este esențială, iar lecțiile pe care le învățăm din actualul context internațional sunt foarte valoroase pentru anii ce vor urma.

Este nevoie de multă muncă, viziune și spirit creativ pentru valorificarea cu succes a unor idei care la un moment dat vor schimba lumea în care trăim.

Am văzut aceste ingrediente esențiale la multe dintre proiectele pe care concurenții PatriotFest le-au susținut, iar acest lucru îmi dă speranțe că, alături de profesioniștii instituțiilor organizatoare, vor avea ocazia să îmbunătățească prototipurile prezentate și să contribuie la creșterea rezilienței României în fața provocărilor actuale”, a scris, marți, pe Facebook, Lucian Bode.

Lucian Bode, la Gala PatriotFest / Sursa foto: Facebook Lucian Bode
Lucian Bode, la Gala PatriotFest / Sursa foto: Facebook Lucian Bode

Premierul Nicolae Ciucă, la Gala PatriotFest: „Românii sunt creativi. Avem atâtea exemple de performanță, chiar de nivel internațional, în materie de cercetare și inovare”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, la Gala PatriotFest, că evenimentul este „o şansă de afirmare a inovatorilor români”, iar ca șef al Guvernului a fost susținută și cu măsuri concrete stimularea inovării a cercetătorilor din țară și din diaspora.

Premierul a amintit de importanța inovării în ultimul an, în care au apărut noi provocări pentru securitatea globală, în contextul conflictului militar Rusia-Ucraina.

Nicolae Ciucă a amintit de evoluțiile din ultimul an în materie de securitate globală a ”într-o direcție nedorită și foarte periculoasă, iar natura amenințărilor și risurilor este din ce în ce mai complexă”, astfel că ”este important să fim în pas cu tot ceea ne oferă noile tehnolohii”.

Cât despre susținerea concretă a cercetării și inovării, Ciucă a anunțat că „avem în bugetul aprobat pentru 2023 o creștere substanțială a resurselor alocate acestui domeniu, o crește cu 70% față de anul trecut”.

”Este important să fim în pas cu tot ceea ce ne oferă noile tehnologii şi să privim în perspectivă, pentru a fi pregătiţi în faţa oricăror provocări de securitate şi vedem că această preocupare este comună la nivelul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice”, a mai spus Nicolae Ciucă în mesajul transmis participanților la Gala Patriot Fest, ediția a 5-a.

„Este nevoie de o adaptare continuă la evoluțiile tehnologice”

Încep prin a-mi exprima deosebita apreciere față de laureați, față de toți cei care s-au înscris în concurs și, nu în ultimul rând, față de organizatorii acestui proiect menit să pună în valoare inovarea românească aici, în România, pentru securitatea națională a României.

Am salutat de la prima ediție ideea unui asemenea eveniment, prin care inovarea din domeniul privat să-și găsească aplicabilitate în instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Iată-ne ajunși la finalul celei de-a 5-a ediții a acestui concurs – un bun prilej de a privi retrospectiv la măsura în care ideile inovatoare premiate până acum s-au materializat la nivelul acestor instituții.

Un lucru este însă evident: este nevoie de o adaptare continuă la evoluțiile tehnologice și de o abordare în perspectivă a riscurilor și amenințărilor de securitate.

PatriotFest este un bun promotor al acestor cerințe, oferind, totodată, o șansă de afirmare inovatorilor români.

Acum, în calitate de prim-ministru, am avut posibilitatea de a susține nu doar moral cercetarea și inovarea, ci și cu măsuri concrete care să stimuleze inovarea și inteligența românească în toate domeniile, pentru susținerea centrelor de competență, a cercetătorilor români, din țară și din diaspora.

Avem în bugetul aprobat pentru 2023 o creștere substanțială a resurselor alocate acestui domeniu, o creștere cu 70% față de anul trecut.

De asemenea, de la nivelul Guvernului, am oferit tot sprijinul pentru ca începând de anul acesta să se reia seria conferințelor ”Smart Diaspora”, inițiativă de referință pentru legătura valorilor românești din străinătate cu societatea și comunitatea academică din România”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Românii sunt creativi”

Printre cuvintele spuse de Nicolae Ciucă, acesta a lăudat românii.

„Românii sunt creativi. Avem atâtea exemple de performanță, chiar de nivel internațional, în materie de cercetare și inovare. Vrem să le oferim perspective tuturor, și celor din mediul academic, și celor din diaspora și celor din mediul privat.

Laureații Galei PatriotFest 2022 îmi dau încredere că România se bucură de o resursă umană de excepție, capabilă să ofere soluții tehnologice avansate pentru securitatea națională.

Evoluțiile din ultimul an în materie de securitate globală au mers, din păcate, într-o direcție nedorită și foarte periculoasă, iar natura amenințărilor și riscurilor este din ce în ce mai complexă.

Este important să fim în pas cu tot ceea ce ne oferă noile tehnologii și să privim în perspectivă, pentru a fi pregătiți în fața oricăror provocări de securitate și vedem că această preocupare este comună la nivelul Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice.

De aceea, apreciez în continuare această competiție de idei desfășurată sub genericul PatriotFest.

Tematicile ediției 2022 – care încurajează dezvoltarea de sisteme autonome, de inteligență artificială și inovarea pentru securitate – răspund provocărilor actuale.

Am toată încrederea că proiectele inovatoare care s-au bucurat de aprecierea juriului și au fost premiate vin cu un potențial major pentru securitatea României și își vor găsi aplicabilitate.

Îi felicit pe laureați și sunt convins că succesele lor nu se vor opri aici.

Îi felicit pe toți cei care au participat la acest concurs și chiar dacă nu se numără printre laureați, îi asigur că aplecarea lor către inovare este apreciată.

Îi felicit și pe organizatorii PatriotFest și îmi doresc ca această inițiativă să fie continuată.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes tuturor!”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în mesajul transmis la Gala Patriot Fest, potrivit Gov.ro.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Vremea de Florii. Prognoza după episodul ploios din ultima săptămână
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”