VIDEO | Premierul Nicolae Ciucă, la Gala PatriotFest: „Românii sunt creativi. Avem atâtea exemple de performanță, chiar de nivel internațional, în materie de cercetare și inovare”

Publicat: 18/01/2023, 21:33
Actualizat: 18/01/2023, 21:35

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, la Gala PatriotFest, că evenimentul este „o şansă de afirmare a inovatorilor români”, iar ca șef al Guvernului a fost susținută și cu măsuri concrete stimularea inovării a cercetătorilor din țară și din diaspora.

Premierul a amintit de importanța inovării în ultimul an, în care au apărut noi provocări pentru securitatea globală, în contextul conflictului militar Rusia-Ucraina.

Nicolae Ciucă a amintit de evoluțiile din ultimul an în materie de securitate globală a ”într-o direcție nedorită și foarte periculoasă, iar natura amenințărilor și risurilor este din ce în ce mai complexă”, astfel că ”este important să fim în pas cu tot ceea ne oferă noile tehnolohii”.

Cât despre susținerea concretă a cercetării și inovării, Ciucă a anunțat că „avem în bugetul aprobat pentru 2023 o creștere substanțială a resurselor alocate acestui domeniu, o crește cu 70% față de anul trecut”.

”Este important să fim în pas cu tot ceea ce ne oferă noile tehnologii şi să privim în perspectivă, pentru a fi pregătiţi în faţa oricăror provocări de securitate şi vedem că această preocupare este comună la nivelul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice”, a mai spus Nicolae Ciucă în mesajul transmis participanților la Gala Patriot Fest, ediția a 5-a.

„Este nevoie de o adaptare continuă la evoluțiile tehnologice”

Încep prin a-mi exprima deosebita apreciere față de laureați, față de toți cei care s-au înscris în concurs și, nu în ultimul rând, față de organizatorii acestui proiect menit să pună în valoare inovarea românească aici, în România, pentru securitatea națională a României.

Am salutat de la prima ediție ideea unui asemenea eveniment, prin care inovarea din domeniul privat să-și găsească aplicabilitate în instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Iată-ne ajunși la finalul celei de-a 5-a ediții a acestui concurs – un bun prilej de a privi retrospectiv la măsura în care ideile inovatoare premiate până acum s-au materializat la nivelul acestor instituții.

Un lucru este însă evident: este nevoie de o adaptare continuă la evoluțiile tehnologice și de o abordare în perspectivă a riscurilor și amenințărilor de securitate.

PatriotFest este un bun promotor al acestor cerințe, oferind, totodată, o șansă de afirmare inovatorilor români.

Acum, în calitate de prim-ministru, am avut posibilitatea de a susține nu doar moral cercetarea și inovarea, ci și cu măsuri concrete care să stimuleze inovarea și inteligența românească în toate domeniile, pentru susținerea centrelor de competență, a cercetătorilor români, din țară și din diaspora.

Avem în bugetul aprobat pentru 2023 o creștere substanțială a resurselor alocate acestui domeniu, o creștere cu 70% față de anul trecut.

De asemenea, de la nivelul Guvernului, am oferit tot sprijinul pentru ca începând de anul acesta să se reia seria conferințelor ”Smart Diaspora”, inițiativă de referință pentru legătura valorilor românești din străinătate cu societatea și comunitatea academică din România”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Românii sunt creativi”

Printre cuvintele spuse de Nicolae Ciucă, acesta a lăudat românii.

„Românii sunt creativi. Avem atâtea exemple de performanță, chiar de nivel internațional, în materie de cercetare și inovare. Vrem să le oferim perspective tuturor, și celor din mediul academic, și celor din diaspora și celor din mediul privat.

Laureații Galei PatriotFest 2022 îmi dau încredere că România se bucură de o resursă umană de excepție, capabilă să ofere soluții tehnologice avansate pentru securitatea națională.

Evoluțiile din ultimul an în materie de securitate globală au mers, din păcate, într-o direcție nedorită și foarte periculoasă, iar natura amenințărilor și riscurilor este din ce în ce mai complexă.

Este important să fim în pas cu tot ceea ce ne oferă noile tehnologii și să privim în perspectivă, pentru a fi pregătiți în fața oricăror provocări de securitate și vedem că această preocupare este comună la nivelul Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice.

De aceea, apreciez în continuare această competiție de idei desfășurată sub genericul PatriotFest.

Tematicile ediției 2022 – care încurajează dezvoltarea de sisteme autonome, de inteligență artificială și inovarea pentru securitate – răspund provocărilor actuale.

Am toată încrederea că proiectele inovatoare care s-au bucurat de aprecierea juriului și au fost premiate vin cu un potențial major pentru securitatea României și își vor găsi aplicabilitate.

Îi felicit pe laureați și sunt convins că succesele lor nu se vor opri aici.

Îi felicit pe toți cei care au participat la acest concurs și chiar dacă nu se numără printre laureați, îi asigur că aplecarea lor către inovare este apreciată.

Îi felicit și pe organizatorii PatriotFest și îmi doresc ca această inițiativă să fie continuată.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes tuturor!”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în mesajul transmis la Gala Patriot Fest, potrivit Gov.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice