Guvernul angajează avocați pentru procesul cu Pfizer / Ciolacu: Să ne putem apăra mai bine decât până acum / Rafila, atac la Cîțu

Publicat: 01/02/2024, 14:33
Actualizat: 01/02/2024, 14:53

Guvernul a adoptat, joi, un memorandum prin care Ministerul Finanțelor Publice este împuternicit să contracteze, în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în procesul prin care Pfizer – BioNTech solicită plata tuturor vaccinurile anti-Covid, achiziționate pe baza contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021.

Primul termen de judecată este programat pe 20 februarie.

Ministerul Finanțelor preia această sarcină, întrucât Ministerul Sănătății nu a încheiat niciun contract de prestări asistență juridică și de reprezentare nici pentru instanțele naționale nici pentru jurisdicțiile internaționale, neavând experiență în contractarea de astfel de servicii.

Noi o să avem un contract cu o companie. Fac astăzi ședință de Guvern, astfel încât Ministerul Finanțelor să poată contracta această companie, să ne putem apăra mai bine decât am făcut-o până acum, a spus Ciolacu.

La începutul acestui an, România a primit citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL,  având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.

Astfel, România este obligată la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccin rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro.

Cine a contractat 39 de doze în ianuarie 2022

Fostul premier Florin Cîțu scria pe Facebook, în urmă cu câteva zile că „Ciolacu a comandat pe 7.01.2022 aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin (cam jumătate din toate dozele comandate de România)”.

Sursa: Facebook / Florin Cîțu

În replică, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că este doar o intoxicare a lui Florin Cîțu, pe care îl invită să aibă o „reținere”, atâta timp cât este cercetat penal.

Este o intoxicare pe care a lansat-o fostul prim-ministru Cîțu. Eu chiar mă întreb dacă în decursul unei urmăriri penale care are loc legat de acest dosar de ce dânsul nu merge și dă astfel de declarații acolo unde ar trebui să le dea. Întotdeauna trebuie să existe o anumită reținere când există o astfel de acțiune de natură penală, a spus Rafila.

Comanda a fost făcută chiar de echipa condusă de Florin Cîțu, în luna mai a anului 2021, a explicat ministrul Sănătății.

Comanda a fost făcută. Este un memorandum semnat în luna mai anului 2021 de fostul prim-ministru, de cel care era viceprim-ministru la ce vreme, domnul Barna, și de ministrul Sănătății, doamna Mihăilă, legat de contractarea de către România unei cantități de 39 de milioane de doze de vaccin pentru anul 2022 și 2023. Noi, ca să putem să vindem în luna ianuarie a anului 2022 o cantitate de circa 7 milioane de doze de vaccin către Germania și Ungaria, trebuia să semnăm un document de natură administrativă care să permită acest lucru în baza cantității angajate de domnul Cîțu, a detaliat Rafila.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: ”Mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării”

PFIZER vs. ROMÂNIA, culisele dosarului de jumătate de miliard €. Cum poate fi învins la Bruxelles gigantul pharma cu venituri-record în pandemie

LOVITURĂ de la Pfizer pentru România! Decizia luată de companie împotriva țării noastre/ REACȚIA guvernului și a ministrului Sănătății

 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică