GUVERNUL PONTA II a trecut de Băsescu. Lista miniștrilor și marile dispute dintre PSD și PNL. EXCLUSIV

Publicat: 17 12. 2012, 17:48
Actualizat: 22 05. 2015, 04:49

Traian Băsescu a dat verde pentru GUVERNUL PONTA II, semnând decretul prin care Victor Ponta este desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Liberalii și social-democrații negociază intens împărțirea ministerelor din Guvernul Ponta II, marile probleme apărând la repartizarea ministerelor de Finanțe, Apărare, Interne și Fonduri Europene. De asemenea există discuții în ceea ce privește rolul celor doi vicepremieri ai Executivului.

Vezi aici cum va arăta Guvernul Ponta II – cine vor fi miniștrii negociați și câte ministere vor fi

Dată ca sigură, spargerea Ministerului de Finanțe în două structuri prin apariția unui Minister al Bugetului nu este privită cu ochi buni în PNL, liberalii dorind ca această divizare să nu aibă loc.

„În această situație toate unitățile de control vor rămâne la Ministerul de Finanțe, Ministerul Bugetului este cel care va împărți banii, repartizează banii pentru învățământ, pentru sănătate, pentru agricultură. Această dualitate a puterii naște conflicte întotdeauna, divergențe majore între cel care se ocupă de colectare și cel care împarte banii”, au declarat pentru gândul liderii PNL. Potrivit acestora, cheltuielile vor crește în urma acestei reașezări ministeriale.

În acest moment, singura țară din Europa care are un minister al Bugetului este Franța, de unde s-a inspirat și premierul Victor Ponta. În România, sistemul a mai fost testat în perioada 1991-1992 și în 1996-1998, dar s-a renunțat la idee în favoarea unui singur minister de Finanțe.

Liberalii doresc ca titularul de la Finanțe să fie actualul ministru al Economiei, Daniel Chițoiu. Premierul Victor Ponta a recunoscut că își dorește ca acest post să revină PSD, pentru a avea o legătură directă cu viitorul ministru de finanțe

În Apărarea cui?

O luptă intensă se dă în aceste zile și pentru portofoliul de la Apărare unde Gabriel Oprea, datorită relațiile personale pe care le are cu premierul Ponta, aspiră la titlul de ministru. Calculele celor din Alianța de Centru – Stânga (PSD – UNPR) au fost răsturnate însă de Crin Antonescu care a declarat că nu îi acordă șanse foarte mari lui Gabriel Oprea pentru a se reîntoarce la Ministerul Apărării.

Liberalii doresc ca acest minister să fie repartizat PNL, în cărți pentru el aflându-se vicepreședintele Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării și actualul ministru Corneliu Dobrițoiu.

În sprijinul liberalilor au sărit și lideri de filială ai PSD, care nu sunt de acord cu reîntoarcerea lui Gabriel Oprea în Guvern.

„Gabriel Oprea nu o să fie ministru, vă garantez eu, nu va fi niciun ministru. Acest minister îl va lua PNL, discuția este dacă îl va lua Frunzăverde sau Dobrițoiu”, a declarat Nicușor Constantinescu, președintele CJ Constanța.

Internele

O altă schimbare de structură a Guvernului Ponta II față de actualulul Cabinet este cea de la Ministerul de Interne și al Administrației. Acesta se va sparge în două, Ministerul de Interne fiind disputat între Mircea Dușa de la PSD și Radu Stroe de la PNL.

Surse din PSD susțin că Victor Ponta i-a promis lui Dușa că va rămâne pe poziție și în viitorul Guvern. Totodată, liberalii fac presiuni pentru ca acest minister să le revină.

Fondurile Europene

Problemele țării noastre în absorbția fondurilor europene încearcă să fie rezolvate în viitoarea guvernare de apariția unui Minister al Fondurilor Europene care să aibă atribuții mai puternice în acest sens decât actualul Minister al Afacerilor Europene.

Favorit să preia acest minister este Eugen Teodorovici, actualmente senator PSD și consilier al premierului Victor Ponta. Liberalii o propun la șefia acestui minister pe europarlamentarul Ramona Mănescu.

O discuție în interiorul USL este ca de coordonarea banilor europeni să se ocupe actualul secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cel care este în cărți și pentru postul de vicepremier. El va avea în coordonare și o Agenție specială care să se ocupe de absorbția fondurilor europene pe lângă Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale.

Victor Ponta urmează să fie nominalizat de președintele Băsescu, după consultările de la Cotroceni, să formeze Guvernul, el având la dispoziție zece zile pentru a se prezenta în fața Parlamentului cu noua echipă guvernamentală pentru a primit votul de învestitură.