Hrebenciuc, după ce fiul său a fost arestat preventiv: E o porcărie. Nu există niciun fel de prejudiciu

Publicat: 24 10. 2014, 09:37

Viorel Hrebenciuc a venit, vineri, în jurul orei 8.00, cu o mașină, la sediul Poliției Județene Brașov, unde se află fiul său, el spunând că i-a adus acestuia „niște lucruri”.

Întrebat cum comentează decizia magistraților de arestare preventivă a fiului său, Andrei, Viorel Hrebenciuc a spus că o consideră nedreaptă și că va face contestație, adăugând: „Ne luptăm în continuare”.

„Tot dosarul acesta este o porcărie. În primul rând, așa-ziși specialiști de aici, de la DNA Brașov, vorbesc despre un prejudiciu de 450 de milioane într-o parte, 302 în altă parte, când, vreau să spun acum și toată țara să afle, că nu există niciun fel de prejudiciu. În al doilea rând, rețineți următorul lucrul și fiți deontologi: cei care au lucrat, au lucrat pentru o hotărâre judecătorească definitivă, irevocabilă și executorie, sunt foarte mulți oameni în această țară care au intrat în pușcărie pentru că nu au aplicat asemenea hotărâri, aceasta este o hotărâre care a fost dată acum doi ani, contestată prin circa patru contestații care se judecă și în momentul de față pe la diverse judecătorii și tribunale din România, astfel încât nu înțeleg cum pe parcursul judecății acestor dosare iau asemenea măsuri aberante. Nu se pune problema să fie aici despăgubiri ilegale sau retrocedări ilegale, pentru că nu există nicio retrocedare, ce dați dumneavoastră pe posturi sunt prostii cap-coadă. Discutați de despăgubiri sau retrocedări ilegale care nu s-au făcut, este dosarul neretrocedărilor”, a declarat Hrebenciuc.

Ulterior, jurnaliștii i-au spus lui Viorel Hrebenciuc că fiul său este acuzat și de spălare de bani, el răspunzând: „Ați văzut vreodate spălare de bani fără bani? O să văd despre ce e vorba în fapt, dar este o spălare de bani fără bani. O promisiune dacă exista, exista pe baza unei hotărâri definitive, irevocabiile, executorie. Țin să vă reamintesc că Cipru este în Uniunea Europeană, offshore-urile sunt legale, deci nu văd unde este problema. A, că în mintea unora…. este un contract comercial nu are nimic de alt iz în el”.

Viorel Hrebenciuc nu a fost însă lăsat să intre în sediul Poliției Brașov, el plecând după declarații.

Andrei Hrebenciuc și Paltin Sturdza au fost arestați preventiv, vineri dimineață, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Cei doi, care au fost reținuți joi de procurorii DNA Brașov, au fost prezentanți instanței supreme joi seară, iar după ședința de judecare a propunerii de arestare, aceștia au fost duși înapoi în arestul Poliției Județene Brașov.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii susțin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, să pronunțe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Strudza a unei suprafețe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu și Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup pentru a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit.

Pentru a pune în aplicare decizia instanței, obținută fraudulos, Sturdza și Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga și Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceștia ar fi promis că vor determina funcționarii de la Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău și ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.

Procurorii mai arată că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, să comită infracțiunea de trafic de influență.

Anchetatorii susțin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier.

Prețul tranzacției a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piață, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, a arătat DNA.

Procurorii au stabilit că SC Reședința Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu și Ioan Adam, cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.

În acest dosar, Dan Bengescu a fost deja arestat preventiv. Judecătorii Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță sunt cercetați sub control judiciar.

Procurorii DNA Brașov au început urmărirea penală și față de Carmen Elisabeta Drăgoi și avocații Nicolae Mergeani și Victor Adrian Prodan, toți fiind acuzați de spălare de bani.
Pe de altă parte, în cazul deputaților Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea lor.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marți din Parlament.

Într-un alt dosar, care are legătură cu cel al retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență. În acest al doilea dosar este urmărit penal și senatorul PSD Dan Șova, pentru trafic de influență.