Ilie Bolojan, fost primar și șef de consiliu județean, actual președintele interimar al României, dă rețeta de succes din administrația locală: mai multe mandate. În opinia lui Bolojan, un singur mandat „nu înseamnă succes”.
„Mandate stabile înseamnă posibilitatea de succes. Un mandat nu înseamnă succes”, spune Bolojan la emisiunea APROPO TV.
„Nu există în primul rând niciun primar de succes la primul mandat. Deci, dezvoltarea înseamnă cicluri de dezvoltare lungi, un ciclu care nu este în 4 ani. N-apuci să faci mare lucru. Trebuie să faci un plan de urbanism, trebuie să faci o documentație tehnică, un studiu de fezabilitate, un proiect, trebuie să faci licitații, trebuie să accesezi o finanțare și când ți s-a terminat mandatul n-ai decât hârtii. Și dacă nu treci în al doilea mandat, n-ai făcut nimic”, povestește acesta.
Bolojan a fost de trei ori primar al municipiului Oradea, apoi a mers la șefia Consiliului Județean Bihor. Acesta a explicat de ce a renunțat la funcția de primar: „combustibilul e limitat”
Deci, mandate stabile înseamnă posibilitatea de succes. Un mandat nu înseamnă succes. Și viziunea de dezvoltare are nevoie de constanță. Eu am preferat să nu mai candidez, ca să vină un coleg după mine care a lucrat cu mine foarte mult și știu că va continua viteza de dezvoltare în continuare în Oradea.
De ce? Pentru că combustibilul meu e limitat, combustibilul electoral și atunci, a asigura continuitate e o chestiune importantă.
Din rețeta de succes a lui Bolojan face parte și necesitatea unei majorități confortabile în Consiliu. În opinia fostului primar, lipsa unei astfel de majorități este motivul pentru care Bucureștiul nu face proiecte mari.
„A doua problemă majoră este să ai majorități stabile de două treimi. Și în București, gândiți-vă că nu fac proiecte mari, pentru că niciodată n-au avut două treimi. Vrei să faci un pasaj într-o intersecție congestionată? Păi, trebuie să expropriezi.
Este imposibil ca tot terenul pe care vrei să faci pasajul să fie în domeniu public. Dacă nu ai o majoritate stabilă, nu poți să miști, te blochezi în proiecte”, mai spune Ilie Bolojan.
CITEȘTE ȘI: