Iliescu, după 25 de ani, despre „duminica Orbului” și „punctul 8 al Proclamației de la Timișoara”: „Păi cum să accepte românul așa ceva, când vedeau în Iliescu simbolul Revoluției române?”

Publicat: 20 05. 2015, 15:55
Actualizat: 20 05. 2015, 17:51

This browser does not support the video element.

Ion Iliescu susține că românii au văzut în el „simbolul Revoluției române” și nu ar fi acceptat ca el să nu candideze la alegerile prezidențiale din 1990, așa cum se cerea în punctul 8 al „Proclamației de la Timișoara”. Potrivit documentului citat, legea electorală trebuia să interzică pentru primele trei legislature consecutive dreptul de a candida pentru foștii activiști comuniști și foștii ofițeri de Securitate.

„Lumea a respins așa ceva. Era o idee anti-democratică, era o temă dezbătută de un anumit sector din viața noastră politică, care dorea să-l elimine pe Iliescu din alegerile din mai 1990. Păi cum să accepte românul așa ceva când vedeau în Iliescu, simbolul Revoluției române și să-l elimini de la alegerile rezultate de revoluției române. Aceasta era esența punctului 8, eliminarea lui Iliescu din competiție, aceasta era esența”, a declarat astăzi fostul președinte.

Potrivit acestuia, nu poți să numești data de 20 mai, data primelor alegeri libere, „duminica Orbului”, deoarece 86% din electoratul român s-a prezentat la vot.

Ion Iliescu a câștigat detașat primele alegeri prezidențiale, în mai 1990, învingându-i pe candidatul PNL, Radu Câmpeanu, și pe cel al PNȚ, Ion Rațiu.