Iohannis: „Dacă ajung la Cotroceni, nu voi încheia nici un fel de pact de coabitare cu Ponta”

Publicat: 18 08. 2014, 12:32
Actualizat: 08 08. 2015, 01:28

Întrebat de gândul, dacă va încerca o schimbare a actualei majorități PSD dacă va câștiga prezidențialele pentru a impune un premier PNL-PDL, Iohannis a spus: „Nu pot să vă răspund așa, genetic(sic!), dar nu voi propune niciodată o soluție imorală, asta ca principiu”.

Liderul liberal a adăugat că, dacă va ajunge la Cotroceni, „această majoritate parlamentară de acum va ține până cel târziu în 2016, când vom avea alegeri generale”. „Orice alte soluții sunt posibile și sunt soluții constituționale pe care le voi propune și soluții morale care țin de partidul nostru, de noul Partid Național Liberal. Este dorința noastră de a guverna România, este dorința mea declarată de a avea o guvernare pe 10 ani, nu am fuzionat partidele noastre doar pentru a câștiga alegerile prezidențiale”, a arătat el, la finalul primei acțiuni preelectorale de mobilizare a activului de partid PDL-PNL din județul Brașov, desfășurate sâmbătă după-amiază la Rupea.

În ceea ce privește un eventual pact de coabitare, Iohannis a precizat că probabil  va fi „obligat” să accepte pentru o vreme „un guvern, cel care este acum în funcțiune”.

„Însă pot să spun că la mine nu va exista nici un pact de coabitare, fiindcă o coabitare este un fel de troc politic, îi lipsește esența unui bun compromis politic, care este transparența. Nici până în ziua de astăzi nu ne-a spus primul-ministru ce l-a determinat pe el să meargă la Cotroceni să semneze acel pact de coabitare. Ceea ce vreau eu este să arăt că se poate colabora chiar de pe poziții doctrinare politice diferite și voi dovedi acest lucru”, a spus el.

Pe de altă parte, referindu-se apoi la apelul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș adresat tuturor candidaților la funcția prezidențială, de a-și exprima clar poziția față de proiectul legii pentru autonomia teritorial-etnică a așa-zisului Ținut Secuiesc, elaborat de UDMR și PCM, candidatul Alianței Creștin-Liberale a spus: „Eu am fost membru, la vremea respectivă, în comisia care s-a ocupat de discuțiile pe regionalizare și în continuare, în calitate de președinte, voi readuce în discuția publică marile teme de politică din România. Dacă se va face sau nu regionalizarea administrativă a României, vom vedea, nu pot să vă dau un răspuns. Dar după părerea mea, o regionalizare pe criterii etnice în România nu se va face și nu este bine să se facă!”.

„Generalul” Blaga: „Unii care ne vorbesc pe la colțuri, Băsescu și Tăriceanu!”

La rândul său, după ce le-a reamintit activiștilor PDL-PNL că principala țintă a acestei campanii electorale este „mincinosul național Victor  Ponta, „domnul general Blaga” – cum l-a prezentat Klaus Iohannis – a lansat un atac și la adresa lui Traian Băsescu și a lui Călin Popescu Tăriceanu, liderii defunctei alianțe DA,  pe care i-a băgat în aceeași oală a „vorbitului pe la colțuri”.

„În 2005 – 2006 am muncit împreună și am făcut Alianța Dreptate și Adevăr, pe care unii din păcate s-au gândit s-o rupă și azi ne dau lecții despre  unificarea dreptei. Și nu întâmplător nu fac parte din această construcție, Alianța Creștin-Liberală, tocmai cei care puteau participa la construcția asta și n-au făcut-o. Și acum ne vorbesc pe la colțuri, și domnul președinte Băsescu, și domnul fost prim-ministru Tăriceanu!”, a spus Blaga.

El a adăugat  că „nimeni nu va mai întoarce din drum marele Partid Național Liberal, iar oricine, indiferent de funcția din cele două partide, care are o altă agendă sau alte priorități, să ne lase, valea! România-i mare, partide sunt destule!” a avertizat Blaga 
El a promis în fața activului de partid că, după ce puterea va fi recâștigată, PNL nu va mai „pune miniștri oameni corupți, că nu ne mai iartă nimeni”

Solicitat ulterior de ziarul gândul să nominalizeze trei dintre miniștri corupți numiți în guvernul Alianței DA, Blaga a replicat: „Niciodată nu am propus un ministru corupt, nu despre asta este vorba. Dar nu am fost niciodată de acord ca să nominalizez ca ministru pe cineva asupra căruia sunt suspiciuni grave sau, culmea, mai e și trimis în instanță. M-am referit la miniștri care s-au dovedit a fi corupți, pe urmă, și lucrurile s-au văzut. Și mă refeream la ambele partide, fostul PNL și fostul PDL, care ambele au fost la guvernare. Nu poți să vii și să spui că ești nu știu cum după ce am fost la guvernare și unii, și alții, s-au făcut greșeli și trebuie să le recunoaștem, altfel nu vom fi credibili că avem soluții clare pentru problemele României.”