Iohannis, despre faptul că Dragnea și Tăriceanu NU vor să vină la consultări: Mi se pare de-a dreptul CIUDAT

Publicat: 10 04. 2019, 19:33

„Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că dacă am convocat un referendum cu temă centrală justiția, lupta anticorupție și situația din justiție se tot discută și din păcate multe chestiuni sunt chiar foarte negativ prezentate de sistemul de justiție, atunci o discuție se impune. Sunt dispus în marja acestor consultări să discut și despre alte teme. Faptul că unii nu vor să vină la discuții cu președintele mi se pare de-a dreptul ciudat. Sigur eu nu oblig pe nimeni. Să refuzi o ofertă la dialog e cel puțin ciudat. Dacă se răzgândesc sunt bineveniți. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles.

Întrebat ce pași va face după consultările de la Cotroceni, șeful statului a răspuns scurt: „Asta o să vă spun la momentul potrivit”.

Klaus Iohannis a anunțat vinerea trecută că va invita la consultări partidele politice pe tema situației justiției. Conform anunțului Administrației Prezidențiale, joi, au fost invitați reprezentații PNL, de la ora 15.00, ai USR de la ora 16.00, cei ai PMP de la ora 16.45, la 17.30 – UDMR și la 18.15 Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Vineri sunt invitate la Cotroceni delegațiile PSD și ALDE, de la ora 11.00, respectiv ora 12.00. În anunț, Președinția a mai precizat că fiecare delegație poate fi formată din maximum 5 persoane.

În schimb, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au spus că nu vor fi prezenți la Cotroceni.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.

La patru zile distanță, șeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes național care urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.