VIDEO Iohannis, despre impozitarea veniturilor care depășesc 25.000 lei: Dacă umblăm la salarii și impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul

Publicat: 26 04. 2023, 08:23
Actualizat: 26 04. 2023, 08:33

This browser does not support the video element.

Președintele României, Klaus Iohannis, a luat poziție în discuția lansată în spațiul public cu privire la propunerea PSD de supraimpozitare a salariilor care depășesc venitul prezidențial, respectiv 25.000 de lei brut. Șeful statului cere coaliției de guvernare să vină cu o „soluție integratoare” nu cu „măsuri scoase cu penseta”

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil de persoane care au salariul mai mare decât Președintele, dar asta, sigur, este o problemă sistemică și nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale.

Trebuie să avem o discuție așezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Așa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate, evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aștept de la Coaliție să vină cu o soluție integratoare”, a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului transmite coaliției că o modificare în ceea ce privește o supraimpozitarea a salariilor în forma propusă de PSD ar trebui realizată pe tot sistemul, nu doar pentru un anumit segment pentru o „echitate socială”.

„Dacă vrem să umblăm la salarii și impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să-l reașezăm și să căutăm ceea ce se numește sustenabilitate și echitate socială”, a declarat Klaus Iohannis.

Măsura supraimpozitării propusă de Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a propus în ședința coaliției de guvernare de luni după-amiază impozitarea progresivă a angajaților de la stat care cumulează pensie cu salariu și a veniturilor de la stat care depășesc venitul președintelui României (aproximativ 25.000 de lei brut), conform unor surse politice.

Această propunere ar viza veniturile din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alte tipuri de pensii, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (cum ar fi Autoritatea Națională de Reglementare în Energie – ANRE sau Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF).

De asemenea, liderul PSD  ar fi solicitat și o analiză pentru a determina dacă propunerea de supraimpozitare a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui poate fi aplicată numai în sectorul public sau dacă va trebui extinsă și la sectorul privat pentru a fi constitutională.

Până acum, decizie finală nu a fost încă luată în cadrul coaliției de guvernare, iar Ministerul de Finanțe urmează să prezinte propuneri cu privire la cotele de supraimpozitare.

Sursa: Presidency