Ionuț Stroe: PNL nu susține taxe noi, dar „este nevoie de ele”

Publicat: 04 07. 2023, 12:04
Actualizat: 04 07. 2023, 12:26
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Coaliția și guvernul caută cele mai bune soluții pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar de 4,4%. Purtătorul de cuvânt al PNL spune că sunt consultări și dezbateri pe această temă atât în coaliție, cât și între actualul și fostul ministru de Finanțe. În ceea ce-i prvește pe liberali, aceștia susțin păstrarea facilităților fiscale, care au adus „numeroase beneficii economice”, spune Ionuț Stroe. 

Însă, țara noastră este în procedură de ajustare a deficitului bugetar. Asta înseamnă că dorința liberalilor ar putea ar putea să nu fie îndeplinită. Chiar dacă PNL este împotriva introducerii de noi  taxe, Ionuț Stroe afirmă că „este nevoie de ele”.

Există această ipoteză de lucru (n.r. de reintroducere a CASS-ului), există această posibilitate. Măsurile care vizează aceste ajustări bugetare nu se referă doar la eliminarea facilităților. Sunt multe alte măsuri care vin și le putem adopta să încurajeze colectarea, sunt multe măsuri pe care le putem adopta pe zona de taxare a produselor de lux sau de taxare a produselor de viciu, pe mărirea redevențelor. Nu vă raportați, când vorbim de măsuri care să genereze mai mulți bani la buget, doar pe eliminarea acestor facilități, oricum ar fi insuficiente, dacă ar fi să ne raportăm la  cuantumul pe care îl câștigăm, a declarat, într-o conferință de presă, Ionuț Stroe.

Ținta de deficit bugetar este agreată cu Comisia Europeană și este în interesul nostru de a reduce procentul deficitului, pentru a ne încadra, a spus Stroe. Și liderul PNL a spus luni, după ședința conducerii că „în momentul în care ne încadrăm în țintele de deficit, există riscul să pierdem fondurile europene”.

Premierul, Marcel Ciolacu, a declarat luni dimineață că nu există nicio discuție, în acest moment, privind eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură, construcții și IT. Iar fostul premier, Nicolae Ciucă a transmis, după ședința BPN, că o eliminare a facilităților fiscale pentru IT, agricultură și construcții trebuie să vină în urma unor discuții cu reprezentanții din „domeniul asupra căruia intenţionăm să intervenim într-un fel sau altul. ”

Reamintim că angajații din IT sunt scutiți doar de plata impozitului pe venit, în timp ce angajații din agricultură, industria alimentară și construcții sunt scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției sociale la sănătate, alături de contribuția la pensiile private.

La finalul anului trecut, piața IT era la o valoare de 9 miliarde euro, față de 4,6 miliarde de euro, cât era în 2015, conform Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), iar rata de creștere anuală înregistra 15-17 procente. Eliminarea facilităților fiscale pentru domeniul IT va genera o scădere a investițiilor în dezvoltarea resurselor umane din acest sector, a declarat expertul IT, Alex Panait.

 

Citește și:

Fostul șef al ANAF, Lucian Heiuș, numit secretar general la Ministerul Finanțelor. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial

Mircea Abrudean, NUMIT în funcția de secretar general al Guvernului după două săptămâni de controverse între PNL și PSD