Kelemen: Cazul lui Nagy Zsolt nu e unul de corupție. Nu există dovezi contra sa, a fost nedreptățit

Publicat: 31 01. 2015, 18:37

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înființarea UDMR desfășurată la Teatrul Maghiar, că din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui Nagy Zsolt și în baza acelor stenograme a fost condamnat fostul ministru.

„Mai există cazul lui Nagy Zsolt, care a fost nedreptățit și condamnat la închisoare. Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt. Trebuie să fie un lucru foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupție, nu există nicio dovadă împotriva sa, nu s-a privatizat nicio firmă de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui și în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijnul nostru, de solidaritatea noastră. Cu siguranță nu va renunța la lupta pentru adevăr, nici noi nu trebuie să renunțăm la lupta pentru adevăr”, a spus Kelemen.

În cadrul galei, a fost acordată distincția pentru Cultura Contemporană Maghiară Transilvană, dar și, în premieră, Premiul de Excelență în activitate unor personalități maghiare.

La eveniment, au mai fost prezenți, printre alții, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, Pásztor István, președintele Uniunii Maghiarilor din Serbia, respectiv Berényi József , președintele Partidului Comunității Maghiare din Slovacia.

Foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy au fost duși, marți, de la Poliția Ilfov la Penitenciarul Rahova, unde au fost încarcerați după ce au fost condamnați definitiv de instanța supremă la 4 ani și 8 luni, respectiv 4 ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice, alături de alte persoane.

Procesul „privatizărilor strategice” a început în 20 aprilie 2007 doar cu trei acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat cu caracter transnațional și spionaj, aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat cu caracter transnațional și trădare prin transmitere de secrete, Codruț Șereș și Zsolt Nagy fiind trimiși în judecată, alături de alte patru persoane, în 30 martie 2009. Cei șase trimiși în judecată în martie 2009 sunt acuzați de activități ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acțiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA București și SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanță în vederea privatizării SN Radiocomunicații, adjudecarea licitației pentru asigurarea consultanței în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.