VIDEO | Kelemen Hunor: Trebuie calibrat bugetul pe 2022 pentru a crește salarii și pensii. Deficitul se acoperă și prin împrumut

Publicat: 23 11. 2021, 21:52
Actualizat: 23 11. 2021, 23:53

This browser does not support the video element.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la Digi24, că se va contrui bugetul pentru anul 2022 în baza gradului de colectare care, spune el a crescut în acest an și va crește și în anul viitor, fiind nevoie pentru a putea acoperii majorările de salarii și pensii promise. De asemenea, el a propus și introducerea „taxei pe solidaritate” prin care ar mai putea veni sume importante de la companiile care au o cifră de afaceri anuală de cel puțin 100 de milioane de euro.

„Acum se va construi bugetul pentru anul viitor și poți să așezi în acest buget veniturile. Colectarea a crescut în 2021 și va crește și anul viitor și pot fi bani să calibrezi acest buget pentru a crește salarii și pensii. Deficitul se acoperă și prin împrumut”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.

Liderul UDMR a explicat de ce nu a putut fi implementată „taxa pe lux” cerută de social-democrați – multe din averile celor bogați sunt trecute pe firme și nu pe persoană fizică. De asemenea în aceea ce privește taxa de solidaritate, el a afirmat: „Putem discuta de taxa de solidaritate, dar hai să vedem cine e solidar cu cine. Eu am propus să nu mergem către oameni și să vedem dacă taxa de solidaritate funcționează la companiile mari, la cei care au peste 100 de milioane de euro pe an. Sunt inclusiv companii de stat, să plătească 1% timp de doi-trei-patru ani pentru că ei au făcut profit în România.

Oficialul UDMR a subliniat că în anul 2022 nu vor fi introduse taxe în plus.

„În 2022 nu vor fi taxe în plus, dar trebuie analizat şi oricum trebuie să pregăteşti cu şase luni înainte de intrarea în vigoare”, a spus Kelemen Hunor.

În ceea ce priveşte pandemia, Hunor a afirmat că potrivit informațiilor furnizate de  Cseke Attila, care preluat Ministerul Sănătăţii a constatat că România a fost mai mult nepregătită pentru al patru al pandemiei de Covid-19 și acum trebuie să ne pregătim pentru următorul val al pandemiei care deja a început în majoritatea țărilor din Europa.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat marți, că a depus în Parlament lista miniștrilor noului Guvern și programul de guvernare care se bazează pe pincipiile de rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă și care au ca subiect central, cetăţeanul român.

Pe pachetul de măsuri sociale este pentru prima dată când se mărește indemnizația socială minimă la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu aproximativ 10 la sută. Tot în programul de guvernare sunt prinse măsuri pentru creșterea alocațiilor. Salariul minim brut va crește la 2250 de lei. Angajatorii nu vor mai putea menține un angajat cu salariul minim mai mult de 24 de luni. Pentru persoanele cu dizabilități se va asigura cea de a 13-a indemnizație.