Klaus Iohannis, la deschiderea Comandamentului NATO din Sibiu: „Continuăm să contribuim la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”

Klaus Iohannis, la deschiderea Comandamentului NATO din Sibiu: „Continuăm să contribuim la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”
Publicat: 23/10/2023, 11:47
Actualizat: 23/10/2023, 11:48

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, un mesaj cu prilejul operaţionalizării complete a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu, prezentat de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat în Departamentul Securităţii Naţionale. Potrivit șefului statului, „consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare a NATO la Marea Neagră rămâne un obiectiv prioritar”.

În cadrul ceremoniei organizate la Sibiu, Klaus Iohannis arată că este un moment important pentru România, la care s-a ajuns prin eforturi naţionale şi aliate susţinute şi conjugate, pe multiple paliere – politic, diplomatic şi militar, beneficiind de contribuţiile valoroase ale aliaţilor noştri din NATO.

România va continua să contribuie la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice, inclusiv prin rolul de pilon de stabilitate la Marea Neagră, a transmis președintele Iohannis.

Șeful statului subliniază faptul că noul Comandament va contribui la postura NATO de apărare și descurajare pe Flancul Estic: „Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est din Sibiu este astăzi în măsură să îndeplinească misiunea şi rolul care îi revin în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre”.

Klaus Iohannis a mai precizat că, în anul 2018, la Summitul NATO de la Bruxelles, a făcut cunoscută intenţia României de a completa arhitectura aliată de comandă şi control de pe teritoriul naţional cu o capabilitate terestră de nivel corp pentru a consolida planificarea şi modul de operare al forţelor şi structurilor NATO din România – Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor, Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est şi Brigada Multinaţională Sud-Est.

„Acest demers al României a fost salutat şi sprijinit de către autorităţile militare ale NATO şi de către Aliaţi, ca şi în cazul altor iniţiative naţionale care privesc adaptarea NATO la noul mediu de securitate şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum prezenţa aliată înaintată în regiunea Mării Negre şi Grupul de luptă NATO din ţara noastră. Mulţumesc, în numele statului român, pentru prezenţa şi activitatea în cadrul Comandamentului a militarilor din Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania şi Turcia, precum şi pentru contribuţia importantă a Statelor Unite ale Americii şi a Luxemburgului. Salut, de asemenea, toţi Aliaţii prezenţi în România în cadrul diferitelor structuri şi activităţi NATO pe care le găzduim”, a transmis președintele României.

Iohannis, mesaj de mulțumire aliaților din NATO

Iohannis le-a transmis militarilor aliaţi că fac parte din cea mai puternică organizaţie politico-militară din istorie, iar prezenţa şi activitatea lor dovedesc, o dată în plus, solidaritatea şi forţa noastră colectivă.

Vă felicit pentru desfăşurarea cu succes a Exerciţiului STEADFAST JUPITER 2023. Aţi demonstrat capacitatea de reacţie, comandă şi control şi rolul important al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est în cadrul posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Vă încurajez să valorificaţi în continuare instruirea împreună cu militarii români, pentru a spori capacitatea noastră de acţiune comună şi eficientă în cadrul NATO. Vă doresc mult succes în îndeplinirea sarcinilor şi misiunilor care vă revin, mai spune preşedintele în mesaj.

La ceremonia de declarare a Capabilităţii Operaţionale Complete a Corpului Multinaţional de Sud-Est din Sibiu participă și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Evenimentul din Calea Dumbrăvii nr. 28-32, a început la ora 10:00.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | IDF prezintă dovezi în care susține că teroriștii Hamas lansează rachete spre Israel de lângă grădinițe, școli și moschei

Alexei Navalnîi, după arestarea avocaților săi: „Sunt împotriva lui Putin, a luat ilegal puterea, este un conducător ilegitim”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii