Klaus Iohannis: Rolul cel mai trist l-au jucat cei care s-au dus la Bruxelles să se plângă

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a catalogat, joi, reacțiile internaționale legate de situația politică din România ca fiind „exagerate”, adăugând că „rolul cel mai trist l-au jucat cei care s-au dus la Bruxelles să se plângă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă, cum comentează reacțiile internaționale legate de situația politică în care se află România, primarul Sibiului le-a catalogat ca fiind „exagerate”.

„Multe reacții au fost exagerate, în principal fiindcă informarea s-a făcut către exterior într-un mod care nu mi s-a părut chiar bine gândit. Nemaivorbind de faptul că politicieni de la noi nu au găsit altceva mai bun de făcut decât să alerge ață la Bruxelles și să se plângă acolo. E interesant de urmărit, în istorie, cum au fugit să se plângă ba la Poartă, ba la Viena, ba la Budapesta, ba la Bruxelles, în loc să stea acasă, să vorbească împreună și să găsească soluții pentru problemele noastre. Nu vine nimeni din afară să le rezolve sau să ne rânduiască țara. Numai noi, aici, putem să o facem și de aceea cred că rolul cel mai trist l-au jucat cei care s-au dus la Bruxelles să se plângă acolo despre ce rău e în Româania. În rest, cei care au inițiat acțiunile puteau și ei să gândească o campanie de comunicare pentru politicienii europeni, pentru a preveni apariția unor interpretări eronate”, a declarat Iohannis.

În ceea ce privește legislația privind organizarea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, primarul Sibiului a declarat că important este ca lumea să vină la vot, pentru că atunci detaliile legislative nu mai au importanță.

„Mi se pare că noi, totdeauna, singuri știm ne complicăm existența. Acum am înțeles că primul ministru a fost la Bruxelles și acolo s-a angajat la anumite modificări la legislație, ceea ce e ok. După părerea mea, putea să o facă din capul locului, nu pe parcurs. Oricum, dacă se convoacă Parlamentul și se clarifică situația, atunci este foarte bine. În rest, referendumul oricum va avea loc. Aici lumea se cramponează de un detaliu constituțional, juridic, cum vreți. Întotdeauna când sunt alegeri este bine ca lumea să meargă să își exprime votul. Dacă lumea merge și votează, indiferent ce legislație se aplică, rezultatul este foarte clar. Dacă nu merge, atunci, chiar dacă o legislație existentă se aplică, semne de întrebare rămân. Este ca și la orice alt fel de alegeri: dacă merg un număr mic de alegători să își exprime votul, atunci pe toată perioada mandatului rămâne întrebarea: «dar dacă s-ar fi dus mai mulți, ar fi fost același rezultat?» Chestiunea, în fond, nu ține nici de Curtea Constituțională, nici de Parlament, ține de cetățenii acestei țări. Dacă ei înțeleg că, atunci când se votează pentru ceva, este datoria lor cetățenească să meargă să își exprime votul, atunci aceste chestiuni rămân fără obiect. Iarăși, este foarte important ca toată lumea să meargă să pună ștampila pe Da sau Nu, e foarte simplu. Durează cinci minute și vom avea un rezultat care e foarte clar: ori așa, ori așa, dar clar”, a spus el.

În calitate de președinte al FDGR, Klaus Iohannis a spus că va recomanda electoratului său să voteze „fiecare după cum crede că este bine”.