KREMLIN. Vladimir Putin plusează și rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Occidentul, acuzat de ”revizionism istoric”

KREMLIN. Vladimir Putin plusează și rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Occidentul, acuzat de ”revizionism istoric”
Publicat: 19/06/2020, 12:20
Actualizat: 19/06/2020, 12:31

Țarul de la Kremlin pregătește marea paradă care urmează a se desfășura la Moscova pe data de 24 iunie – marcând 75 de ani de la victoria trupelor sovietice împotriva nazismului – și printr-un articol despre care analiștii politici susțin că era așteptat de mai multe săptămâni. După ce, din cauza crizei medicale a coronavirusului, Vladimir Putin a decis ca parada militară să nu mai aibă loc pe 9 mai, așa cum se întâmpla până acum, ziua de 24 iunie se transformă într-un moment cu atât mai controversat.

Într-un astfel de context, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că prezența unui număr foarte mare de persoane la eveniment va reprezenta un risc enorm și poate avea ca efect o explozie a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, numai că scenariul creionat la Kremlin pare deja ”bătut în cuie”.

Vladimir Putin a publicat un editorial amplu în revista americană The National Interest, iar în cuprinsul acestuia a lansat atacuri dure la adresa Occidentului. Însă nici Polonia nu a fost uitată.

Vladimir Putin: ”Sunt destabilizate principiile unei dezvoltări pașnice”

Practic, țarul de la Kremlin dorește să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, considerând că declanșarea conflictului a avut ca punct de pornire o conjunctură în care Uniunea Sovietică s-a văzut pusă în fața ”faptului împlinit”.  De ce? Fiindcă britanicii şi francezii au cedat naziştilor – scrie Vladimir Putin -, în urma acordului de la Munchen din 1938, iar polonezii ”au torpilat” închegarea unei alianţe între Paris, Londra şi Moscova, astfel că sovieticii nu au mai avut alternative.

Mai mult, Vladimir Putin încearcă să impună ideea”vina tragediei pe care a suferit-o Polonia (n. red. – afectată de dubla invazie germano-sovietică) – revine integral autorităţilor poloneze”, liderul de la Kremlin acuzându-le, fără menajamente, de complicitate cu Hitler în lunile care au precedat invazia. În ceea ce privește atitudinea Occidentului, Vladimir Putin a descoperit ”revizionismul istoric” și insistă asupra acestei sintagme în cuprinsul articolului publicat în The National Interest.

„Revizionismul istoric ale cărui manifestări se observă în Occident, mai ales cu privire la cel de-al Doilea Război Mondial şi finalul său, este un lucru periculos, fiindcă nu face altceva decât să destabilizeaze principiile unei dezvoltări paşnice a lumii, aşa cum au fost stabilite, în 1945, de Aliaţi”, scrie Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin, pantă nostalgică: ”Simt nevoia să vorbesc cu părinții mei”

Articolul din The National Interest s-a dorit a fi nu numai o reacție a lui Vladimir Putin la o rezoluţie recentă a Parlamentului European care denunţa invadarea şi dezmembrarea Poloniei în septembrie 1939, dar și o modalitate prin care liderul de la Kremlin să atingă o ”coardă sentimentală” în ceea ce privește al Doilea Război Mondial, familia sa fiind implicată direct.

”Pentru părinții mei, războiul a însemnat străzile groaznice ale Asediului de la Leningrad unde a murit fratele meu de doi ani, Vitya. A fost locul în care mama mea a reușit miraculos să supraviețuiască. Tatăl meu, în ciuda faptului că a fost scutit de îndatorire activă, s-a oferit voluntar pentru a-și apăra orașul natal. El a luat aceeași decizie ca milioane de cetățeni sovietici. S-a luptat la capul de pod Nevsky Pyatachok și a fost rănit grav. Și, cu cât trec mai mulți ani, cu atât simt nevoia să vorbesc cu părinții mei și să aflu mai multe despre perioada de război din viața lor. Cu toate acestea, nu mai am ocazia să fac acest lucru. Acesta este motivul pentru care păstrez în inimă în inimă acele conversații pe care le-am avut cu tatăl și mama mea pe acest subiect”, scrie Vladimir Putin.

Putin abandonează emoțiile în plan secund și plusează încă o dată: ”Nu au fost luate în seamă apelurile repetate ale Uniunii Sovietice”

Vladimir Putin rămâne același lider politic persuasiv. Își aduce cititorii articolului în plan emoțional, pregătindu-i suficient, apoi revine, de fapt, la ideea centrală a ”planului” său… jurnalistic. Uniunea Sovietică nu a făcut altceva decât să reacționeze la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, iar „Ordinea mondială de la Versailles” a provocat exclusiv controverse. Liga Națiunilor care fusese înființată după Primul Război Mondial a fost incapabilă să rezolve problemele, cu atât mai mult cu cât era dominată de Franța și Marea Britanie.

„Ordinea mondială de la Versailles” a provocat numeroase controverse implicite și conflicte aparente. Și toate s-au rotit în jurul granițelor noilor state europene stabilite la întâmplare de către învingători în primul război mondial. Această delimitare a granițelor a fost urmată aproape imediat de dispute teritoriale și revendicări reciproce care s-au transformat în „bombe”. Unul dintre rezultatele majore ale Primului Război Mondial a fost înființarea Ligii Națiunilor. Existau așteptări mari pentru ca organizația internațională să asigure o pace de durată și securitate colectivă. Era o idee progresivă care, dacă era respectată în mod consecvent, putea să împiedice ororile unui război global”

Vladimir Putin

Țarul Vladimir Putin îi acuză pe polonezi că au fost ”angajați” în dezmembrarea Cehoslovaciei, o astfel de implicare fiind decisă, de comun acord, cu Germania. Și, consideră Putin, Liga Națiunilor a fost ineficientă, fiind ”surdă” la toate ”apelurile repetate” ale Uniunii Sovietice.

”Polonia a fost de asemenea angajată în despărțirea Cehoslovaciei împreună cu Germania. Au decis împreună împreună, în prealabil, cum vor fi împărțite teritoriile cehoslovace. Cu toate acestea, Liga Națiunilor dominate de puterile victorioase ale Franței și ale Regatului Unit s-au dovedit ineficiente și tocmai pentru că au fost orbite de discuții inutile. Liga Națiunilor și continentul european, în general, s-au transformat într-o ureche surdă la apelurile repetate ale Uniunii Sovietice de a institui un sistem colectiv de securitate echitabil și de a semna un pact european de est și un pact din Pacific pentru a preveni agresiunea. Aceste propuneri sovietice au fost ignorate”, mai scrie Vladimir Putin în articolul publicat de The National Interest.

Totodată, Vladimir Putin lansează și o invitație – organizarea unui summit al Celor cinci mari puteri – cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU (Rusia, China, Franţa, Marea Britanie, SUA) – avertizând că ”lumea traversează vremuri tulburi”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase