La două luni de la scandalul OUG 13, PSD îl propune pe Florin Iordache vicepreședinte al Camerei Deputaților

Publicat: 03 04. 2017, 16:00
Actualizat: 29 03. 2019, 01:08

„(Funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților-n.r.) a rămas vacantă ca urmare a numirii doamnei Rovana Plumb în funcția de ministru delegat pentru Fonduri Europene. Propunerea grupului parlamentar PSD este domnul Florin Iordache. Acest punct a fost introdus pe ordinea de zi a plenului ca să intre în dezbatere, apoi la vot final”, a declarat deputatul PSD Ioana Bran, la finalul ședinței Biroului Permanent. Numirea în funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților se va face prin vot secret, cu bile.

Decizia vine la aproximativ două luni după plecarea cu scandal a lui Florin Iordache de la cârma Ministerului Justiției, în urma celor două ordonanțe de urgență extrem de controversate referitoare la modificarea Codurilor penale, proiecte care au scos zeci de mii de oameni în stradă. 

După două săptămâni de proteste masive, Iordache a anunțat că își depune mandatul de la Justiție: „De când a venit la Ministerul Justiției mi-am propus și am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente și destul de sensibile. Așa cum ați văzut, toate inițiativele asumate sunt legale și constituționale. Proiectele propuse lansate în dezbatere publică, în dezbatere parlamentară. Pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am decis să-mi înaintez demisia din funcție”, a spus atunci Iordache.

După ce pe 18 ianuariie președintele Klaus Iohannis a descins la ședința de guvern avertizând asupra proiectelor de OUG privind grațierea și codurile penale, la o săptămână, Iordache a anunțat că s-a aprobat ordonanța de urgență care redefinește abuzul în serviciu. Decizia a scos în stradă sute de mii de români, în cadrul celor mai mari proteste de după Revoluție încoace. 
 
Forin Iordache a susținut încă de la început că-și asumă „în totalitate” decizia promovării ordonanței 13: „În cursul elaborarii actelor normative, direcțiile de specialitate și-au exprimat opiniile. În cursul procedurii de elaborare, au fost păreri pro și contra, oportunitatea o stabilește ministrul. Nu este corect ca ultima responsabilitate să fie a ministrului care semnează. Oportunitatea este a ministrului și îmi asum și am semnat pentru ele (n.r. actele normative). Mi le asum în totalitate”, spunea fostul ministru al Justiției, la vremea respectivă.