Laura Codruța Kovesi: Adrian Năstase avea dreptul legal să dețină arma

Laura Codruța Kovesi: Adrian Năstase avea dreptul legal să dețină arma
Procurorul general Laura Codruța Kovesi a declarat, joi, că se va verifica dacă polițiștii care au mers miercuri noapte la locuința lui Năstase pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei au respectat procedurile, ea precizând și că mandatul de executare trebuia pus în aplicare de îndată.

Procurorul general Codruța Kovesi a declarat, joi, că Adrian Năstase avea dreptul legal să dețină arma, precizând însă că vor fi făcute verificări legate de modul în care au fost respectate procedurile privind deținerea armelor, depozitarea lor și modul de restituire a acestora de către Poliție.

Kovesi a spus că în momentul în care DNA a început urmărirea penală împotriva lui Năstase a fost formulată o adresă către Poliția Română în care se solicita ridicarea armelor deținute de Năstase, în condițiile în care, potrivit legislației de atunci, persoanele cercetate pentru anumite infracțiuni nu aveau dreptul de a deține arme.

Potrivit procurorului general, în condițiile în care legislația în acest sens s-a modificat, între timp, Poliția a decis să îi restituie lui Năstase armele.

„Se va verifica dacăm s-au respectat procedurile legate de modul de restituire a armelor, legate de depozitarea acestora”, a adăugat Kovesi.

Anchetatorii vor ridica toate armele deținute de Adrian Năstase, în acest scop urmând să fie făcute percheziții inclusiv la locuința din Cornu a fostului premier.

Astfel, anchetatorii vor merge la locuința din Zambaccian a lui Năstase, dar și la domeniul din Cornu deținut de familia fostului premier, pentru a ridica toate armele deținute de acesta, inclusiv cele de vânătoare.

Procurorul general Codruța Kovesi a declarat, joi, că se va verifica dacă polițiștii care au mers miercuri noapte la locuința lui Năstase pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei au respectat procedurile, ea precizând și că mandatul de executare trebuia pus în aplicare de îndată.

Kovesi a declarat că se va verifica dacă polițiștii care au mers miercuri noapte la locuința din Zambaccian au respectat procedurile.

„Se va verifica dacă polițiștii prezenți pentru punerea în aplicare a mandatului au respectat procedurile. Mandatul de executare a pedepsei se pune în aplicare de îndată, imediat, nu este un termen de 3-5-10 zile. Din această perspectivă, cei care au mers să pună în aplicare mandatul au procedat corect”, a spus Kovesi, întrebată de jurnaliști de ce au mers polițiștii atât de repede la locuința lui Năstase.

Ea a subliniat că acest lucru este conform legii și procedurilor și că și în cazul altor persoane condamnate s-a procedat în același mod, mandatul fiind pus în aplicare de îndată.

Potrivit acesteia, în situațiile în care mandatele nu au fost puse în executare de îndată persoanele vizate erau dispărute de la domiciliu.

Întrebată de ce polițiștii au mers acasă la Năstase în condițiile în care alți conamnați din dosar s-au predat singuri, Kovesi a spus că vor fi făcute verificări legate de acest aspect.

Inchide