Laura Codruța Kovesi, PROPUSĂ procuror șef european

Publicat: 27 02. 2019, 16:08

Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi și în Comisia pentru Libertăți Civile (LIBE) a Parlamentului European, care a votat miercuri la prânz candidatul pentru funcția de procuror șef european.

După numărarea voturilor, rezultatul este următorul:

– Laura Codruța Kovesi – 26 de voturi

– Jean-Francois Bohnert (Franța) – 22 de voturi

– Andres Ritter (Germania) – un vot

A existat și un vot alb, adică neatribuit unui candidat.

„Voi trimite o scrisoare președintelui Conferinței președinților, pentru a spune care este rezultatul votului,” a declarat la finalul ședinței președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes. „Pe baza mandatului conferinței președinților, voi intra în negocieri cu Consiliul UE, spre a ajunge la un acord comun pentru numirea noului procuror-șef european.”

Laura Codruța Kovesi a primit cele mai multe voturi și în Comisia pentru Control Bugetar (CONT), 12, față de Bohnert – 11 voturi și Andres Ritter, care a primit un vot.

 

Procurorul șef european va fi numit prin consens, de Parlamentul European și de Consiliul UE, anunță Comisia LIBE, printr-un comunicat oficial

„Rezultatul votului din Comisia LIBE, împreună cu recomandarea Comisiei pentru Control Bugetar (CONT), de asemenea în favoarea doamnei Kovesi (votată marți), va fi înaintat Conferinței Președinților (formată din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice),” precizează Comisia LIBE. „Aceștia vor anunța care sunt următorii pași ai procedurilor pe 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul UE.”

Dacă Parlamentul European va confirma nominalizarea Laurei Codruța Kovesi, decizia finală trebuie negociată cu Consiliul UE, care l-a preferat pe procurorul francez Jean-Francois Bohnert (50 de voturi, față de 25 pentru Kovesi).

Gabriela Zoană, unul dintre europarlamentarii PSD care a depus eforturi în ultimele zile pentru a diminua șansele Laurei Codruța Kovesi de a obține funcția dorită, reușind să determine Comisia LIBE să ia decizia prin votul tuturor membrilor, nu doar într-o ședință a liderilor grupurilor politice, deplânge că – până la urmă – votul a fost emoțional și politic.

„Până la urmă, este opțiunea individuală a eurodeputaților prezenți în sală. Au lipsit mulți eurodeputați,” a explicat Zoană. „Cei care au lipsit, unii au fost substituiți, alții nu au fost substituiți și nu a votat nimeni în locul lor. E opțiunea deputaților prezenți în sală. E absolut firesc să respectăm votul fiecăruia. A fost un vot secret. Unii au votat emoțional, alții au votat fiecare după cum a considerat. Fiecare a votat conform criteriilor pe care în mod normal și le-a stabilit fiecare. Sau în urma audierii de marți. Am auzit multe persoane care ar fi votat emoțional. Iarăși este o chestiune pe care este greu să o comentăm, pentru că este votul individual. A fost un vot secret. Procedura a fost pe bază de bilete, nu a fost electronică. Fiecare a bifat candidatul pe care l-a preferat. Deci nu a exista opțiunea să dai un punctaj tuturor candidaților. Nu a fost o decizie, să spunem, strict profesională în urma analizei dosarului profesional al fiecărui candidat.”

Ea consideră că votul a fost mai degrabă politic.

„Este un vot care a fost dat într-o comisie a PE, Comisia pe justiție într-adevăr, dar este până la urmă un vot politic, pentru că au votat eurodeputați care aparțin de diverse grupuri politice. La Consiliul UE nu a fost un vot politic, pentru că acolo au votat ambasadorii, însă în Parlament, reprezentanții, absolut toți, sunt oameni politici,” spune Zoană.