LOVITURĂ pentru PSD în Senat. Social democrații, la un pas să rămână FĂRĂ MAJORITATE

Publicat: 14 11. 2018, 15:08
Actualizat: 25 03. 2019, 21:57

Vreau să vă anunț că de astăzi mă declar senator independent, neafiliat”, a anunțat Emanuel Botnariu în plenul de miercuri al Senatului.

Emanuel Botnariu a fost ales în circumscripția electorală nr.25 Ilfov, după alegerile parlamentare din decembrie 2016. Grupul senatorilor PSD avea în total 71 de membri, până la demisia lui Botnariu.

În momentul de față grupul PSD are 70 de senatori, dar unul dintre ei, Adrian Țuțuianu, care figurează printre ei a fost de fapt exclus din PSD.

Potrivit regulamentului Senatului, la articolul 137 este precizat că: „Legile constituționale se adoptă cu votul unei majorități de cel puțin două treimi din numărul senatorilor. Legile organice și hotărârile privind Regulamentul Senatului se adoptă cu votul majorității senatorilor. Legile ordinare și hotărârile luate în procesul legiferării se adoptă cu votul majorității senatorilor prezenți”.

Prin urmare, în cazul legilor organice este nevoie de votul majorității, ceea ce înseamnă 68 plus unul, adică 69 de senatori.

Emanuel Botnariu a fost numit în funcția de director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București de Gabriela Firea, el asigurând interimatul până la organizarea unui concurs pentru ocuparea funcției.

Botnariu este de profesie medic, fiind de-a lungul timpului consilier al primarului Florentin Pandele, apoi director al Societății Medicale „Sfânta Cuvioasă Parascheva„ din Voluntari.

Foto: Emanuel-Gabriel Botnariu/ Facebook

Și doi deputați de Ilfov, Corina-Alexandra Bogaciu și Constantin-Cătălin Zamfira, și-au anunțat vineri demisiile din PSD și din grupul parlamentar al partidului, urmând să activeze ca și aleși neafiliați.

„Am recurs la acest gest ultimativ în semn de protest față de modul autocrat în care este condus în ultima vreme partidul, toți cei care nu sunt de acord cu deciziile luate de actualul președinte fiind linșați mediatic și excluși. În această logică se înscrie atitudinea vindicativă a președintelui Dragnea, care a lansat prin interpuși informația că doamna Gabriela Firea, lider ales în unanimitate al organizației Ilfov a PSD, urmează să fie înlocuită de la conducerea filialelor București și Ilfov, după care chiar exclusă din partid, pentru simplul fapt că a cutezat să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că partidul se îndepărtează din ce în ce mai mult de agenda reală a cetățeanului.

Mai mult, președintele Dragnea a declanșat o amplă campanie de intimidare a primarilor de sector și a consilierilor generali, având ca scop izolarea politică a Gabrielei Firea și punerea acesteia în situația de a nu-și mai putea exercita eficient mandatul încredințat de bucureșteni”, se arată într-un comunicat semnat de cei trei aleși care au decis să părăsească PSD.

Demisionarii spun că vor sprijini în continuare măsurile pe care le vor considera benefice.

„Doamna Firea nu urmărește niciun fel de interes personal sau politic, ci doar înțelege să pună interesul cetățeanului mai presus de orice jocuri politice sau politicianiste. Așa cum a făcut-o în calitate de senator de Ilfov, în mandatul 2012-2016, așa cum o face și acum în calitate de Primar General al Capitalei, Doamna Gabriela Firea se luptă, chiar cu riscul pierderii sprijinului politic, cu toți cei care se opun, direct sau prin inacțiune, proiectelor menite să îmbunătățească viața oamenilor. În ce ne privește, am preferat să rămânem într-o zonă a demnității, a cinstei și onoarei, și vom acționa în continuare în beneficiul românilor în general și al ilfovenilor în particular”.