Marcel Ciolacu anunță: Mâine dimineață depunem moțiune de cenzură. Nu avem matematic numărul de voturi

Publicat: 29 01. 2020, 15:25

„Mă așteptem ca azi prim-ministrul să nu mai vină în fața Parlamentului cu asumare a răspunderii după o asemenea decizie a CCR. Decizia Curții Constituționale și sesizarea noastră nu este pe fond, este pe formă. La OUG 114 este și pe fond și am văzut că a amânat decizia. Curtea a spus că este neconstituțional, cu alte cuvinte, ilegal, să vii cu asumări pe anumite proiecte de lege care sunt în formă finală în dezbatere în Parlament, cum este și cazul legilor electorale”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlament, după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pentru adoptarea legislației privind alegerea primarilor în două tururi.

Liderul interimar al PSD a precizat că joi dimineață PSD va depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

„Nu avem matematic numărul (de voturi – n.r.), dar nici Guvernul Orban nu a avut când a fost investit”, a mai afirmat Ciolacu, potrivit căruia nicio formațiune politică, în afară de UDMR, nu și-a mai anunțat susținerea pentru acest demers.

Potrivit președintelui Camerei Deputaților, există mai mulți parlamentari care ar dori să susțină demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură.

Întrebat dacă ar fi mai sigură varianta unei sesizări la CCR decât cea a moțiuni de cenzură, date fiind argumentele de azi din decizia Curții, Ciolacu a răspuns: „Opoziția se bucură de fiecare dată când puterea îi conferă dreptul de a depune mai multe moțiuni împotriva lor. Nu vrem să scăpăm acest lucru”.

Totodată, Marcel Ciolacu a afirmat că PSD va sesiza CCR, dacă moțiunea nu trece.

„Credem că moțiunea va trece. Ați văzut și argumentele de azi (ale premierului Orban – n.r.), care mi s-au părut mai mult politice. Nu poți să modifici regulile în timpul jocului”, a mai precizat acesta.

Premierul Ludovic Orban a prezentat proiectul de asumare al Guvernului pe modificarea legii electorale, astfel încât alegerile locale să aibă loc în două tururi. Premierul susține că 80% dintre cetățeni nu sunt mulțumiți de primarul comunității lor.

CCR a declarat, miercuri, neconstituționale, două proiecte de lege adoptate prin asumarea răspunderii de către Executiv: legea privind măsurile aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii; abrogarea OUG 51, prin care se modifică acte normative în domeniul transportului de persoane.

Guvernul și-a asumat răspunderea, în luna decembrie, într-o ședință a plenului reunit al celor două Camere, pe abrogarea OUG 51, acceptând două amendamente din cele opt propuse de parlamentari. Astfel, a fost mărită valabilitatea licențelor de traseu cu șase luni. Totodată, se impuneau obligații consiliilor județene.

De asemenea, Cabinetul Orban și-a asumat răspunderea pe modificarea legilor justiției, doar pe vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM, după ce a fost adoptată o lege care prevede prorogarea termenelor pentru pensionarea magistraților și trecerea de la completele de doi.

Sursă FOTO: Marcel Ciolacu / Facebook