VIDEO. Marcel Ciolacu, despre „patriotismul economic” propus de PSD: „Avem o balanță comercială defavorabilă. Statul trebuie să intervină”

Publicat: 27/03/2023, 11:34
Actualizat: 27/03/2023, 11:35

Marcel Ciolacu explicat ce înseamnă „patriotismul economic” propus de PSD și afirmă că statul „trebuie să intervină cu un program coerent”. „Cea mai mare problemă a românilor sunt prețurile la produsele alimentare și de bază. Avem obligația de a interveni pentru aceste prețuri”, a spus el.

„Cel mai important este viitorul program de guvernare, adaptat pe programul adaptat al coaliției. Fiecare va veni cu propuneri, le vom decide. Aceste propuneri trebuie să vină din toate părțile, să nu mai picăm în plasa în care se critică propunerile PSD.  În perioadele de criză, statul trebuie să intervină pe o perioadă limitată. Dar nu e normal să nu lași o țară să nu aibă niciun nivel de trai (…) Altfel, vei avea o criză socială”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Avem obligația de a interveni pentru prețurile la produsele alimentare și de bază

În opinia lui Marcel Ciolacu, România trebuie să înceapă să producă mai mult, pentru a exporta produse alimentare și industriale.

„Am un dialog cu prim-ministrul Nicolae Ciucă legat de abordarea patriotismului economic. Avem o balanță comercială defavorabilă. În zona produselor alimentare de exemplu, unde eu consider – și vom vedea cu o schemă de lucru și de ajutor, de încurajare a producției pe teritoriul României, avem un deficit de aproape 4 miliarde de euro (…)

Suntem una dintre țările care în acest moment dezvoltă infrastructură. De peste 20 de ani spunem că depășim recorduri la producție, exportăm și după 20 de ani am ajuns să importăm de aproape 4 miliarde Trebuie să intervină statul cu un program coerent. Trebuie să intervenim sectorial, sunt mai multe paliere, vom veni cu scheme de ajutor pe această zonă.

Cea mai mare problemă a românilor sunt prețurile la produsele alimentare și de bază. Avem obligația de a interveni pentru aceste prețuri. Va exista o emoție care va duce la scumpiri, lucru care se va reflecta în inflație. Am promis că trebuie să avem o inflație de o singură cifră. Deci trebuie să venim cu un program de guvernare prin care să reducem inflația”, a mai spus Marcel Ciolacu, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

„80% din carnea de porc pe care o consumăm în România este de import”

„Trebuie să plecăm de la materia primă. 80% din carnea de porc pe care o consumăm în România este de import, 40% din carnea de pui este de import. Nu avem coerență, programe. Trebuie să venim cu programe de creștere a animalelor, de producție, e nevoie de o abordare unitară în toate domeniile. Creșterea economică a România e pe consum. Dar noi trebuie să producem mai mult în România. Într-un termen rezonabil, România trebuie să aibă o creștere economică bazată pe producție, nu pe consum.

Eu sunt un om de bună credință. Au fost oameni care au distrus industria românească, capitalul românesc. Eu cred că acest moment a fost depășit. Nu cred că-și mai permite vreun om politică să distrugă.

Avem industria materialelor de construcții. Când ai o țară în dezvoltare, mai ales în infrastructura critică, să produci doar 4% din bitumul necesar. Se vor deschide fabrici de bitum. Avem resurse, din petrol se face bitumul. Politica a fost să se închidă fabricile. În România trebuie să fie desfacere… (…) Nu cred că o fabrică de bitum va da faliment. Am început discuții, să vedem care este cea mai bună poziționare pe teritoriul României. Acest proiect a avansat.

Este clar că trebuie să vedem și pasul următor. Dacă creezi un climat favorizat dezvoltării unei afaceri, producția vine după materie primă. Sunt niște reguli ale UE pe care nu le încălcăm, dar extracomunitar poți să iei orice decizie. Dacă cineva a importat foarte mult extracomunitar, poate să producă în România. Toată lumea încurajează așa ceva, s-a dus vremea în care România închidea fabrici pe bandă rulantă și era o piață de desfacere pentru toată lumea”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"L-a agăţat, l-a întors şi l-a izbit de pământ". Copil de 13 ani din Vaslui...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Doliu în MUZICA POPULARĂ! A murit VOCEA DE AUR a României: Odihnă veșnică, suflet bun...
Minivacanța, stricată de vreme. Vești proaste de la ANM
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....