VIDEO | Marcel Ciolacu își asumă răspunderea în Parlament pe reforma fiscal-bugetară, cu mandatul pe masă

Publicat: 24 08. 2023, 11:43
Actualizat: 24 08. 2023, 12:43

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu vrea să oprească risipa banilor publici și evaziunea printr-un pachet de reforme, pentru care își va angaja răspunderea în Parlament. Este o debandadă bugetară, a spus premierul, joi, care trebuie înlocuită cu un sistem echitabil pentru toată lumea. 

”Risipa bugetară, evaziunea și ocolirea taxelor cumulate sunt frâna care țin pe loc dezvoltarea României. Din punctul meu de vedere, nu mai putem continua așa. Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă pe picioare, în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale și școli”, și-a început discursul șeful Executivului, înaintea ședinței de guvern.

Vociferările din spațiul public ale unor „ipocriți”, care critică ceea ce au cuprins în PNRR l-au făcut pe Ciolacu să ia decizia de a ocoli procedura clasică legislativă și de a alege o modalitate simplificată și mai rapidă: angajarea răspunderii guvernului.

Vreau să facă anunț că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate social”, a spus Ciolacu.

Premierul anunță că merge mai departe, cu toată fermitatea, și va lua „puțin de la noi” și puțin de la cei care fac mulți bani, pentru a da pensionarilor.

Nu mai putem continua așa și da, dacă-mi permiteți, aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă, și de la cei care fac foarte mulți bani, pentru a da și la pensionari, care au muncit o viață, și la cei aflați în nevoie. Cred că acesta este modul corect în care un stat trebuie să se comporte în fața cetățenilor săi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Decizia angajării răspunderii de către Guvern a fost discutată, agreată și stabilită în Coaliție, a confirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Motivul ține strict de timp, Românie fiind într-o situație de reală urgență.

Așadar, motivul este unul cât de poate de pragmatic: suntem într-o situație de reală urgență pentru aplicarea acestor măsuri, astfel încât să aibă efectul dorit în aceste ultime patru luni ale anului”, a spus deputatul liberal, Ionuț Stroe.

Cel mai probabil, angajarea răspunderii în Parlament se va întâmpla în primele săptămâni ale lunii septembrie, imediat ce toate detaliile vor fi fost stabilite cu Comisia Europeană.

Reamintim că o serie de miniștrii din Cabinetul Ciolacu vor merge la Bruxelles, la finalul lunii august, pentru a avea discuții tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene. Și premierul va ajunge la Bruxelles, pentru discuții pe tema țintei de deficit.

Surse guvernamentale au afirmat că premierul a informat-o pe șefa Comisiei Europene, în cadrul întrevederii de la Atena, că va solicita modificarea calculului deficitului, care să nu includă costurile suplimentare generate de războiul din Ucraina.

Pe 14 august, europarlamentarul PSD Victor Negrescu i-a solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să facă modificări temporare la felul în care se calculează deficitul bugetar. Mai exact, Executivul european ar trebui să „extragă costurile directe aferente ajutorului acordat Ucrainei și Republicii Moldova din metodologia de calcul a deficitului bugetar”, în opinia europarlamentarului social-democrat.