Marcel Ciolacu: La Primăria Sectorului 1 a fost fraudă electorală | VIDEO

Publicat: 05/02/2023, 23:37
Actualizat: 05/02/2023, 23:44

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seara, la Antena3, că este convins că alegerile din 2020 pentru Primăria Sectorului 1 au fost fraudate.

Acesta a mai spus că partidul va merge pe mâna Gabrielei Firea la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Totodată, el a declarat că nu este de acord cu ideea moderatorului, Răzvan Dumitrescu, potrivit căreia Firea ar fi urâtă de o parte a electoratului.

„Dar de ce s-o urăști pe Gabriela Firea? Nu înțeleg. A pierdut într-un anumit context. Și vedeți ce se întâmplă în acest moment în București. Eu sunt ferm convins că, în București, electoratul de stânga este mai numeros decât electoratul de dreapta. În acel moment (precedentul scrutin pentru Primăria Capitalei) a fost o poveste, nu prea de succes, a unor candidați PNL și USR, care nu aveau nicio treabă cu administrația, lucru evident. Trebuie să ai anumite calități să fii primarul Bucureștilor, sau primar de sector, să faci administrație Trebuie să-ți placă și să înțelegi acest lucru. Din punctul meu de vedere, cred că cel mai bun candidat, de departe, nu doar de la PSD, ci de la toate partidele, va fi Gabriela Firea”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu nu îl susține pe Nicușor Dan

Întrebat dacă actualul primar, Nicușor Dan, se bucură de susținerea coaliției, Ciolacu a refuzat să răspundă în numele coaliției, dar a declara că, personal, nu îl susține.

Cred că cei mai în măsură să răspundă sunt colegii de la PNL și conducerea Partidului Național Liberal. Sprijinul meu sigur nu-l are, sub nicio formă”, a spus șeful PSD.

El și-a exprimat convingerea că la Primăria Sectorului 1 rezultatul alegerilor a fost viciat de fraudă și că această concluzie va fi pusă, în cele din urmă, și de către sistemul de justiție.

Acuzații de fraudă la Sectorul 1

Încă din 2020, asupra procesului electoral din Sectorul 1 planează suspiciuni de fraudă.

Ancheta a bătut pasul pe loc cât timp a fost la SIIJ, procurorul Sorin Iasinovschi așteptând renumărarea voturilor de către polițiști.

Dosarul privind posibile fraude la alegerile locale din Sectorul 1 a fost deschis după ce fostul primar Dan Tudorache, candidatul PSD care a pierdut alegerile în fața candidate USR PLUS Clotilde Armand, a depus plângere în cazul președintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, Nicolae Sprîncu.

Procurorul de caz de la SIIJ le-a cerut în februarie 2021 polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procesele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din septembrie 2020. Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare a fost inițial 8 aprilie 2021, fiind ulterior prelungit.

Parchetul Curții de Apel București mai are însă deschis un dosar, legat tot de posibilele fapte penale sesizate după alegerile locale din Sectorul 1.

Ancheta, despre care a scris în exclusivitate Gândul, îi vizează pe cei care ar fi dat atunci presei imaginile surprinse de camerele de supraveghere din sala în care erau sacii cu buletinele de vot și cu procesele verbale de la finalul scrutinului.

”În urma intrării în vigoare a dispozițiilor din Legea nr. 49/2022, pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București s-a înregistrat dosarul penal nr. 601/P/2022, în care se fac cercetări sub aspectul infracțiunii de neglijență în serviciu, cu referire la sesizarea privind sustragerea unor imagini de pe camerele de supraveghere din incinta biroului electoral”, preciza Parchetul Curții de Apel București, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.

În ambele dosare se fac acum urmăririi penale doar asupra faptelor, fără a fi vreo persoană pusă sub acuzare.

În camera de la Biroul Electoral al Sectorului 1 în care erau sacii cu buletinele de voturi au mai intrat atunci Andrei Nicolaescu și Diana Buzoianu, candidați USR PLUS la Consiliul Local Sector 1, Mircea Matei, reprezentant USR în Biroul de Circumscripție Electorală 1, iar pe fundal apare și Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1, această negând însă că ar fi fost prezentă în acea sală și susținând apoi că imaginile sunt de la procesul de numărare a voturilor, cu persoane care erau observatori și asistau la numărare.

În sala cu voturi nu se putea intra însă fără acordul procurorului Nicolae Sprîncu. Președintele Biroului Electoral al Sectorului 1 la alegerile locale din septembrie 2020 ar urma să fie audiat în toamna acestui an.

La dosar există și declarația vicepreședintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, judecătoarea Olimpia Crețeanu, care a dezvăluit modul în care s-a realizat predarea sacilor cu voturi și cu liste permanente sau suplimentare. Mai mult, aceasta a declarat că sacii au fost aruncați de-a valma și ștampilele au fost găsite, ilegal, în saci.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani