Marcel Ciolacu: „Revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Moldova trebuie să se întâmple cât mai REPEDE”

Publicat: 01 03. 2023, 22:28
Actualizat: 01 03. 2023, 22:35
Ce i-a cerut Marcel Ciolacu premierului moldovean Dorin Recean / Sursa FOTO: Facebook

Marcel Ciolacu susține că i-a transmis premierului Republicii Moldova, Dorin Recean, că „revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Moldova trebuie să se întâmple cât mai repede”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Ciolacu scrie despre ce a discutat cu primul-ministru de la Chișinău.

Ciolacu promite Moldovei gaze

În opinia liderului PSD, revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Republica Moldova este „ normalitate istorică”.

Revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în Republica Moldova este o normalitate istorică şi trebuie să se întâmple cât mai repede! Sintagme precum «limbă de stat», «limbă oficială» sau «limbă maternă» sunt nişte anomalii! L-am felicitat astăzi pe prim-ministrul Dorin Recean pentru susţinerea iniţiativei ca limba română să revină în toate actele oficiale ale Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

În plus, i-am transmis premierului rezultatele recentei vizite pe care am efectuat-o în Azerbaidjan: vom asigura o parte din necesarul de consum de gaze pentru Republica Moldova prin intermediul contractului de import de gaze azere”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Marți, deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au înregistrat în Parlamentul de la Chișinău un proiect ce prevede ca în textele legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”. Respectivul proiect de lege, destinat să corecteze o nedreptate istorică, urmează să implementeze decizia din 2013 a Curţii Constituţionale, care a decis că textul Declaraţiei de Independenţă primează în faţa Constituţiei. În Declaraţia de Independenţă, limba de stat a Republicii Moldova este cea română.

Altfel, președintele Camerei Deputaților a mai adăugat și că îşi doreşte ca la nivelul Parlamentului să se înfiinţeze rapid o subcomisie care să ajute autorităţile de la Chişinău cu transpunerea legislaţiei potrivit standardelor europene: „Obiectivul nostru comun rămâne integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar autorităţile de la Bucureşti vor sprijini, fără rezerve şi cu toată expertiza, Guvernul şi administraţia de la Chişinău”.