Prima pagină » Știri politice » Marcel Ciolacu: Suntem martorii unei realități economice globale într-o BRUTALĂ schimbare

Marcel Ciolacu: Suntem martorii unei realități economice globale într-o BRUTALĂ schimbare

„Suntem martorii unei realități economice globale într-o brutală schimbare, care ne provoacă să fim extrem de atenți, informați și mai ales pregătiți”, afirmă premierul Marcel Ciolacu, la Forumul Educației Financiare, organizat la BNR.

Premierul spune că, în contextul în care „bursele lumii au fost zguduite de volatilitatea extremă, alimentată de escaladare a războiului tarifar global”, un moment „de cumpănă”, în opinia acestuia, „a lua decizii fără o bază fundamentală de cunoștințe financiare este cea mai proastă soluție”.

„De aceea, educația financiară devine o prioritate absolută. Într-o lume în care deciziile economice greșite pot avea consecințe devastatoare, este esențial să oferim generațiilor viitoare instrumentele necesare pentru a naviga cu încredere prin complexitatea financiară”, declară șeful Executivului.

Premierul afirmă că în România avem deja măsuri binevenite, precum includerea educației financiare în curiu pentru gimnaziu și liceu.

„Avem chiar și o strategie națională de educație financiară până în 2030, dar este nevoie de o abordare mult mai aplicată, mai direct și mai bine adaptată modului în care comunică azi tineri, iar exemplele de succes în alte țări ne arată, de fapt, calea de urmat. În Finlanda, educația financiară începe încă din școala primar, unde copiii învață prin jocuri interactive despre economisire și bugetari. În Marea Britanie, programele de educație financiară sunt integrate în discipline, precum matematica, iar elevii sunt încurajați să deschidă conturi bancare și să gestioneze bugete reale”, explică Ciolacu.

Șeful Executivului consideră că este necesară investirea în formarea profesorilor.

„Trebuie să investim în formarea profesorilor, să dezvoltăm materiale didactice moderne și să colaborăm cu sectorul privat pentru a aduce în școli resurse practice și relevante. Sunt convins că sub egida Băncii Naționale a României, industria bancară poate și trebuie să fie cel mai mare susținător și partener al sistemului nostru de învățământ într-un asemenea demers, dar nicidecum singur.

Există atât companii mari, cât și ONG-uri cu expertiză solidă, care pot sprijini pe termen lung o schimbare de atitudine față de această temă. Pentru că educația financiară nu este doar despre bani și doar despre sistemul de învățământ, este despre a oferi fiecărui tânăr sau adult șansa de a-și construi un viitor sigur și prosper”, mai spune Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Citește și