Clotilde Armand a pierdut funcția de primar al Sectorului 1 al Capitalei, după alegerile locale din iunie 2024, dar „moștenirea” sa rămâne. Mai multe dispoziții semnate de fostul edil al Sectorului 1 au fost atacate în instanță de Prefectura București, tocmai pentru ca efectele acestora să fie anulate.
În octombrie 2024, atunci când Clotilde Armand se afla pe ultima sută de metri la Primăria Sectorului 1, din cauză că pierduse alegerile și mandatul urma să fie preluat de George-Cristian Tuță, controversatele „mutări” administrative ale primăriței încă în funcție au fost atacate în instanță de Prefectura Capitalei.
La momentul respectiv, prefectul Capitalei a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că a suspendat concursul pentru ocuparea postului de arhitect-șef la Primăria Sectorului 1 pentru că documentația necesară nu a fost transmisă.
„Nouă nu ne-a fost transmisă această documentație. Au fost anunțate trei concursuri în această perioadă, organizate de Primăria Sectorului 1. Unul a avut documentația completă, două nu.
Am avut concurs pentru șeful de la Achiziții și au avut documentația completă, i-am dat drumul, normal… A mai fost anunțat un concurs, acesta pentru postul de arhitect-șef la Sectorul 1, și unul pentru postul de director la Spitalul Caraiman.
Concursul pentru ocuparea postului de arhitect-șef este atacat în instanța de contencios și, practic, până se soluționează în instanță, este suspendat”, a detaliat prefectul Capitalei, în exclusivitate pentru Gândul. (alte detalii pot fi citite AICI)
În data de 8 octombrie 2024 a fost înregistrat la Tribunalul București un dosar în care este formulată o cerere de chemare în judecată a primarului Sectorului 1 al Capitalei, reclamant fiind Prefectura Capitalei.
Obiectul acestei cereri de chemare în judecată este „anulare act administrativ”, respectiv Dispoziția nr. 4470/20.09.2024, emisă de Clotilde Armand.
Dispoziția nr. 4470/20.09.2024, emisă de Clotilde Armand, se referă la „nominalizarea membrilor comisiei de concurs și de soluționare a contestațiilor”.
Potrivit surselor Gândul, din aceste comisii făceau parte doar „oamenii aduși de Clotilde Armand”.
„Din comisii făceau parte, evident, oamenii aduși de ea. Doar «yesmanii» ei, funcționari din primărie. Cert este că Armand se asigura ca, în comisiile respective, oamenii ei să soluționeze examenele”, au precizat sursele Gândul, în exclusivitate.
În data de 4 februarie 2025, instanța de fond a amânat pronunațarea în această cauză, dar în 19 februarie a admis cererea de chemare în judecată formulată de Prefectura Capitalei și anulat dispoziția emisă de Clotilde Armand. Decizia nu a fost definitivă.
„Admite cererea de chemare în judecată. Anulează dispoziţia nr. 4470/20.09.2024 emisă de Primarul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, au decis magistrații de la Tribunalul București.
În legătură cu decizia instanței, prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că o dispoziție emisă de un primar produce efecte pentru instituția respectivă și chiar dacă nu mai este Clotilde Armand primar al Sectorului 1, dispoziția trebuie anulată dacă există motive.
„Chiar dacă Clotilde Armand nu mai este primar al Sectorului 1, în cazul acestor dispoziții, nu contează persoana fizică emitentă, poate fi o dispoziție dată și de unul dintre ceilalți primari ai sectorului, din anii anteriori.
Dispozițiile emise de primar produc efecte pentru instituție. Nu este vorba despre primar pe persoană fizică, vorbim despre o dispoziție emisă de primar, dar pentru instituție.
Dispoziția își produce efecte. Dacă au fost motive de anulare, atunci dispoziția va fi anulată în instanță, tocmai pentru a nu-și mai produce efectele”, a precizat prefectul Capitalei.
Urbanistul Alexandru Pânișoară a declarat că respectiva dispoziție a fost semnată de Clotilde Armand în calitate de „autoritate publică”, nu de persoana fizică, iar dacă Primăria Sectorului 1 va face recurs după decizia magistraților de la Tribunalul București, atunci cel care va reprezenta autoritatea locală în instanță va fi actualul primar, George-Cristian Tuță.
„Cum această dispoziție este semnată de primarul Clotilde Armand, acum – pentru că nu mai este edil al Sectorului 1 – trebuie să vină noul primar.
Este o dispoziție semnată de Clotilde Armand în calitate de autoritate publică, nu de persoană fizică. Dacă se va face recurs după decizia instanței de fond, acest recurs îl va face noul primar al Sectorului 1. Dacă va fi cazul”, a explicat urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.
Acest proces va continua doar dacă Primăria Sectorului 1 va contesta decizia luată de magistrații de la Tribunalul București în data de 19 februarie 2025.
În cazul în care noul primar al Sectorului 1, George-Cristian Tuță, va considera că decizia luată de magistrați este justă, procesul se va opri în această fază.
În cadrul misiunii de audit financiar la Primăria Sectorului 1, în perioada în care era condusă de Clotilde Armand, efectuată de Curtea de Conturi, prin Camera de Conturi București, s-a descoperit că s-au efectuat cheltuieli cu bunuri și servicii sau cheltuieli de capital nejustificate de 580.496 de lei. Astfel, au fost majorate, nejustificat, cheltuielile raportate.
Cea mai mare plată acceptată la decontare de Primăria Sectorului 1, pentru lucrări neefectuate în cantitatea facturată, a fost la Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu”, în valoare de 152.134 de lei.
Curtea de Conturi a descoperit și un decont pentru lucrări de reabilitare și reparare a unor străzi, în valoare de 144.443 de lei. (alte informații AICI)
Pentru servicii de întreținere a unor spații verzi, de fapt neprestate, s-au plătit 85.249 lei, la Parcul Bazilescu, deoarece suprafața intabulată a acestuia este mult mai mică decât apare în evidențele Administrației Domeniului Public (ADS) Sector 1.
Totodată, echipa care a efectuat auditul a constatat că ordonatorii de credite din subordinea Primăriei Sectorului 1 nu utilizau un program informatic de contabilitate integrat care să permită centralizare integrată a informațiilor financiare în situații financiare integrate.
În aceste condiții, există un risc permanent de denaturare a situațiilor financiare consolidate, atrăgea atenția raportul Curții de Conturi.
„Conducerea entității nu a dezvoltat și aplicat instrumente adecvate de supervizare și control al proceselor și activităților specifice direcțiilor/compartimentelor/serviciilor și entităților subordonate în scopul realizării acestora în condiții de economicitate, eficiență, eficacitate, siguranță și legalitate, fiind identificate mai multe riscuri specifice și un risc generalizat. Procedura de gestionare a riscurilor existente nu a asigurat identificarea, evaluarea și gestionarea riscurilor semnificative asociate tuturor obiectivelor entității, fiind necesare îmbunătățiri”, s-a mai arătat în raportul Curții de Conturi.
CITEȘTE ȘI: