VIDEO – Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră: „Susținem creșterea salariului minim de la 1 ianuarie, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei”

Publicat: 27 10. 2022, 15:04
Actualizat: 27 10. 2022, 15:07

This browser does not support the video element.

Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că PSD susţine creşterea salariului minim în România, de la 1 ianuarie 2023, de la 2.550 la 3.000 de lei. El a explicat și modul în care se poate face acest lucru.

„Susținem creșterea salariului minim de la 1 ianuarie, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Protejarea salariaților cu salarii mici, majoritari în mediul privat, trebuie să fie prioritară în acest moment! O spune și Parlamentul European prin adoptarea recentei Directive privind salariul minim european.

Concomitent, sprijinim și angajatorii, prin scutirea de taxe și contribuții a sumei de 200 de lei din salariul minim. Practic, din efortul majorării salariale de 450 de lei, statul suportă 200 de lei, iar angajatorul 250 de lei”, a scris Marcel Ciolacu, joi, pe Facebook.

Ciolacu: Nu putem depăși această criză decât printr-o echitate socială

„De la 2.550 trebuie să facem un salt la 3.000 de lei. Nu am fi singurul stat european. Germania a mai făcut-o de două ori, în două praguri. E o necesitate. Nu putem depăși această criză decât printr-o echitate socială.

Trebuie discutat cu mediul de afaceri, dar astfel închidem și un jalon din PNRR, cu excepțiile în zona de construcții și în zona de agricultură. În momentul în care s-a uniformizat acest 3.000 de lei, am îndeplinit și jalonul respectiv”, a adăugat liderul PSD.

Nu doar salariile ar putea crește din 2023, ci și pensiile

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că pensiile ar urma să fie majorate cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023.

„Domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră. Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a declarat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă.

El consideră că este nevoie de un set de măsuri atât în legătură cu pensiile, cât şi cu salariile.

„Vă asigur că vom lua cât se poate de responsabil toate deciziile în acest sens. Vorbim şi de pensii şi de salariu, este clar că toată această situaţie deosebit de dificilă economic ne afectează pe toţi şi este nevoie să avem un set de măsuri şi decizii guvernamentale care să poată să menţină echilibru atât în viaţa socială, cât şi în cea economică”, a mai spus premierul.

Premierul a participat la semnarea contractului pentru proiectarea tehnică şi execuţia Centurii de sud Arad.