Mircea Geoană, în The Atlantic: SUA și Europa au nevoie una de cealaltă acum mai mult decât oricând

Publicat: 21 09. 2012, 14:24
Actualizat: 30 07. 2014, 00:41

SUA și Europa au nevoie una de cealaltă acum mai mult decât oricând, iar o relație reînnoită necesită o atentă coordonare a eforturilor economice, diplomatice și de securitate în regiunile dificile, afirmă fostul președinte al Senatului român, Mircea Geoană, într-un articol publicat în The Atlantic, scrie Mediafax.

Geoană consideră că în loc să se plângă de schimbarea centrului de interes al Statele Unite și de lipsa garanțiilor de securitate, Europa, inclusiv noii membri UE și NATO, ar trebui să sporească și să ocupe locul strategic în regiune.

„Țara mea se află la ceea ce eu numesc o dublă periferie, din punct de vedere geografic și al influenței. Este un loc întunecat pentru țări care au instrumente limitate pentru a răzbate singure. Interesele economice private câștigă în mod progresiv pârghii de control în politică. Dezechilibrul rezultat între multinaționale și investitorii interni creează un vortex care conduce la o gaură neagră în politică. Riscul este de deficite în democrație și eșecuri în guvernare”, afirmă el în articolul apărut joi în ediția electronică a The Atlantic.

CITIȚI AICI COMENTARIUL LUI MIRCEA GEOANĂ DIN „THE ATLANTIC”

„România se află printre țările europene în care amestecul toxic de recesiune cu ani de proastă guvernare au adus revoluții politice. Acesta este un risc grav pentru Europa și relația transatlantică”, adaugă fostul președinte al Senatului.

Afirmând că pentru România este importantă depășirea diferențelor pentru a readuce țara pe drumul relansării și reformelor democratice, Geoană se declară convins că aceasta nu poate aștepta ca „Bruxelles-ul să facă acest lucru” pentru ea. „Într-o Uniune Europeană care se concentrează pe criza din zona euro și umbra repoziționării Americii, Europa de Est se simte izolată și confuză. Acest lucru este valabil pentru statele membre UE ca România și încă și mai mult pentru statele candidate din Balcanii de Vest și vecinii Europei de Est până la Caucaz și Marea Caspică. De aceea, în timp ce avem nevoie de o curățenie internă, avem nevoie și de o lumină de orientare. O nouă viziune comună”, a adăugat el.

Pentru a ajunge la această „viziune comună” este necesară o „nouă claritate în procesul european”, consideră Geoană, în opinia căruia aceasta este o perioadă pentru „proiecte politice mari” dar și una de „management al crizei”. „Acum, Europa are nevoie să găsească o cale de a le face pe amândouă în același timp. Statele Unite sunt în aceeași situație. Mai bine am discuta!”, afirmă el.

Amintind despre cooperarea în domeniul securității dintre Statele Unite și România, posibilă grație „poziției geografice și angajamentului solid” al României, fostul președinte al Senatului adaugă că, dincolo de securitate, Bucureștiul are nevoie și de „sprijin politic în cadrul UE”, precum și de „un ajutor semnificativ în lupta sa de revenire la integritate, bună guvernare și o politică înțeleaptă”. „Aceasta înseamnă investiții și o politică la nivelul UE pentru a contracara vortexul de la periferie”, explică el.

În concluzie, Geoană consideră că Europa și Statele Unite pot reuși doar aplicând „o logică transatlantică provocărilor actuale” și prin cooperare dincolo de interpretarea strictă a evenimentelor actuale și de circumstanțele economice, căutând focusuri pentru destinul comun.