Moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR se votează miercuri/ Ciolacu: Avem voturi să cadă Guvernul

Publicat: 04 02. 2020, 17:34

Anunțul a fost făcut după reuniunea membrilor BPR de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Întrebat de câte voturi se bazează inițiatorii moțiunii de cenzură, acesta a spus că de „suficiente, adică mai mult de 233″. De asemenea, el a spus că se va întâlni și cu liderul ProRomânia, Victor Ponta”, „posibil în această seară (marți seara – n.r.)”, dar și cu alți parlamentari.

Textul moțiunii de cenzură a fost citit, luni, în plenul reunit al Parlamentului, de către deputatul PSD Daniel Suciu. Premierul Ludovic Orban a afirmat că nu se teme de moțiunea de cenzură.

Moțiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești”, inițiată de PSD și UDMR, după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, va fi votată miercuri, la ora 12, în Parlament.

Pentru a trece moțiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 202 de parlamentari și UDMR – 30.

„Nu îmi este teamă de ei și, indiferent, ce se va întâmpla în următoarea perioadă, noi avem un singur lucru de făcut, să răspundem așteptărilor românilor, să ne ducem către fiecare român, să le arătăm visul nostru, credința noastră și puterea de a le realiza, să reușim în toate alegerile care vor urma, indiferent că sunt alegeri într-un tur, în două tururi, cu alegeri directe, cu alegeri indirecte, că o să fie parlamentare la termen sau anticipate, să câștigăm alegerile, pentru că doar astfel România poate să ajungă la realitatea pe care o visez eu și o visați fiecare dintre voi”, a declarat duminică Ludovic Orban.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședința comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de trei zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moțiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Membrii Guvernului Orban participă la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, convocată pentru prezentarea moțiunii de cenzură a PSD.